АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИНИСТЪРЪТ НА ВЪТРЕШНАТА СИГУРНОСТ НА САЩ ПОДАДЕ ОСТАВКА

 Чад Улф - и.д. министър на вътрешната сигурност на САЩ.
12.01.2021 / 10:23

Изпълняващият длъжността министър на вътрешната сигурност на САЩ Чад Улф подаде оставка на фона на опасения за случаи на насилие по време на встъпването в длъжност на избрания за президент Джо Байдън след седмица.

Ситуацията в Съединените щати остава напрегната след щурма на Капитолия миналата седмица, отнел живота на петима.

Улф заяви, че подава оставка по процедурни причини. На поста му застава Пийт Гейнър, който е администратор към Агенцията за извънредни ситуации.

Според "Вашингтон пост" Улф не е споменал конкретно щурма на Капитолия като причина, но е посочил, че решението му е следствие на „случили се наскоро събития“.

Междувременно се появяват все повече информации за арестувани във връзка с щурма. Съобщава се и за разследвания на полицаи в Капитолия в търсене на отговор дали представители на органите на реда са били намесени или са показвали непорядъчна подкрепа към протестиращите.

Америка гледа с тревожност към дните около полагането клетва на Байдън като президент след появата на нови обезпокояващи клипове, показващи насилие в сградата на Конгреса, в която привърженици на президента Доналд Тръмп нахлуха след като пробиха сигурността. Тръмп е обвиняван за подстрекаване на щурма.

От записи се вижда побой над полицай, скандирания за „обесване“ на вицепрезидента Майк Пенс и обхождане на стаи за, както изглежда, намиране на законодатели.

Шефът на полицията във Вашингтон посочи, че един от подчинените му е бил на две мисии в Ирак и за този подчинен това, което е станало в Конгреса е било по-страшно от времето му на бойното поле.

Властите призовават гражданите да избягват да пътуват до американската столица за встъпването в длъжност на Байдън, което е на 20 януари.

„Ако се страхувам за нещо, то е за нашата демокрация“, каза кметът на американската столица Мюриел Баузър и допълни: „Защото в тази страна имаме фракции, които са въоръжени и опасни“.

И докато властите се опитват да направят всичко възможно да предотвратят бъдещи инциденти демократи в Конгреса се готвят да задействат процедура по импийчмънт спрямо Тръмп като републиканци призоваха да не се стига до това в името на националното обединение.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев