АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

„БАЛКАНИЗАЦИЯ“ И РАЗПАДАНЕ НА САЩ ПРЕДРИЧА БИВШ БРИТАНСКИ ВЪНШЕН МИНИСТЪР

Дейвид Милибанд
11.01.2021 / 22:10

Бившият британски външен министър Дейвид Милибанд прогнозира "балканизация" за САЩ, като определи като „безпрецедентен“ щурма на Капитолия от привърженици на Тръмп, съобщи „Дейли Мейл“.

Според дипломата привържениците на Тръмп са „тълпа ненавистници“, които са посегнали на „свещени демократични институции“. Бившият британски министър е уверен, че „огънят на омразата“ все още не е потушен и последните събития във Вашингтон няма да сложат край на кризата.

Според Милибанд съществува риск САЩ да станат като Балканите от периодите на война и кръвопролития. Под „балканизация“ той разбира процеса на разпадане на региона на разпокъсани етнически групи, обединени само от общо географско местоположение и разкъсвани от вражда и противоречия.

"Това е опасността за Америка днес - настоящото напрежение не се ограничава само до часовите зони или дори политиката. Те засягат много по-належащи въпроси - култура, самовъзприятие, смисъл, мироглед", каза Милибанд.

Тези противоречия се разпалват от новинарските машини, които предпочитат клеветите пред дебатите, каза още той. В случая със САЩ това е изпълнено със сериозни рискове, тъй като много американци притежават голям брой огнестрелно оръжие.

На 6 януари поддръжници на Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Капитолия. Четирима протестиращи и един полицай бяха убити. Размириците забавиха одобрението на победата на Джо Байдън на президентските избори с няколко часа. Демократите в Конгреса започнат процедура по импийчмънт на Тръмп в Камарата на представителите по обвинения в подстрекателство към насилие и размирици.

Превод и редакция: DarikNews

 

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев