АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩНОСТИ ЗАД ГРАНИЦА НАСТОЯВАТ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА ПО ПОЩАТА

Президентът Румен Радев проведе онлайн среща с българи зад граница
11.01.2021 / 18:24

Българските общности зад граница настояват на предстоящите парламентарни избори да може да се гласува по пощата и да бъдат открити повече секции за гласуване в чужбина.

Президентът Румен Радев организира онлайн среща с българи зад граница, за да чуе техните мнения как да се организира вотът, така че да се гарантира конституционното право при запазване на здравето.

Атанас Пеканов, икономист в Европейската централна банка, който живее и работи в Австрия и е част от Стратегическия съвет на президента, смята, че в края на март е прекалено рано да се проведат избори:

"И с оглед на евентуалната надежда, че по-топлото време може да доведе до по-мека епидемична ситуация, на първо място провеждането на изборите в по-късен етап. Като нещо по-смислено, това ще позволи и събирането на хора навън и би трябвало да олекоти ситуацията. По отношение на изборите в чужбина, сега е моментът да мислим за изменения, които така или иначе отдавна са приети в други страни, като гласуването по пощата".

Мария Спирова, която живее и работи във Великобритания, подчерта, че здравните власти на Острова не дават надежда за подобряване на пандемичната ситуация през следващите няколко месеца. Освен това, заради Брекзит, секциите там не могат да са повече от 35, което ще бъде дискриминация за българите от по-малките градове.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев