АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОНФЕРЕНЦИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛИДЕРИ ЗА COVID ПАНДЕМИЯТА НА 21 ЯНУАРИ

 Урсула фон дер Лайен
08.01.2021 / 17:32

Видеоконференция на европейските лидери за координацията по отговора на пандемията от Covid-19 ще се проведе на 21 януари, съобщиха от офиса на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Междувременно Европейската комисия предложи на страните-членки да закупят допълнително 200 млн. ваксини от "Бионтек" и "Пфайзър" с възможност за още 100 млн, съобщи нейният председател Урсула фон дер Лайен. Те ще бъдат доставени през второто тримесечие на годината:

„Това ще ни позволи да удвоим дозите на "Бионтек" и "Пфайзър". Особено ми е приятно, че 75 млн. ваксини от тази поръчка ще бъдат налични още през второто тримесечие. Останалите ще бъдат доставени през третото и четвъртото тримесечие“.

Фон дер Лайен уточни, че след като Комисията даде разрешение и на ваксината на компанията "Модерна" до единния пазар, вече са осигурени достатъчно дози за 380 млн. граждани на ЕС, което е над 80 на сто от техния брой.

Тя добави, че страните-членки са се договорили за правно обвързваща рамка, която изключва паралелни преговори за нови доставки и сключване на нови договори.

Очаква се до края на януари Европейската агенция по лекарствата да излезе и с решение за Covid ваксината на „Астра Зенека“. В агенцията очакват документи и за ваксината на „Янсен”.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев