АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КАНТАРДЖИЕВ: В НАЙ-ДОБРИЯ СЦЕНАРИЙ ДО АВГУСТ ЩЕ ИМАМЕ 1,5 МЛН. ВАКСИНИРАНИ

Тодор Кантарджиев
08.01.2021 / 09:59

В най-добрия сценарий до август в България ще има 1,5 милиона ваксинирани срещу COVID-19. Това обясни в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Според настоящия разчет на Министерството на здравеопазването общият брой на ваксините до юли ще стигне за 750 хил. души. Според проф. Кантарджиев това не е малко. Той обаче е разговарял с директора на Изпълнителната агенция по лекарствата за това какви допълнителни количества могат да влязат в страната ни. Много напреднала за регистрация била ваксината на AstraZeneca. А от нея страната ни е заявила по-големи количества.

„В момента, в който имаме и AstraZeneca, нещата ще се увеличат. Засега количествата, които ЕК е заявила за България, са повече от това, от което имаме нужда”, обясни проф. Кантарджиев.

Той е категоричен, че страничните реакции от ваксините срещу COVID-19 са същите, като страничните реакции от грипната ваксина.

Попитан за руската ваксина и възможно ли е страната ни да я закупи, Кантарджиев обясни: „За да бъде регистрирано едно лекарство в България, производителят трябва да подаде документи”.

За момента обаче страната ни нямала нужда, защото ЕК е поръчала за България достатъчно.

Относно изборите, проф. Кантарджиев заяви, че е възможно да се проведат. И отново препоръча хората да спазват мерките дотогава.

Той коментира и мъжкото хоро в Калофер. „Хората се възмутиха. Отменят се олимпиади, състезания, в които са инвестирани милиони”, каза Кантарджиев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев