АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАЛЕНТИН РАДОМИРСКИ: СВЕТЪТ РАЗБРА, ЧЕ АМЕРИКА НЕ Е ИДЕАЛ, КЪМ КОЙТО ДА СЕ СТРЕМИМ

Валентин Радомирски
07.01.2021 / 18:21

- Г-н Радомирски, светът тепърва ще осмисля шокиращите кадри от Вашингтон на 6 януари. Какъв е Вашият първи прочит на превземането на Капитолия от привърженици на Доналд Тръмп?

- Днес почти всички официални коментари са за шок от видяното късно снощи. Може да звучи еретично (защото след това се разбра, че има четири жертви), но когато пуснах СМС на приятел, дали гледа какво става във Вашингтон, той ми отговори „По-интересно е дори от мач“.

Вие сте права, че тепърва ще се осмисля станалото и последиците от него. Но едно стана пределно ясно в първите часове за милиардите по цялата планета – Америка не е идеалът, към който ни препоръчваха да се стремим. За специалистите това беше ясно отдавна, но за голямата част от хората, които не се занимават с политика, това беше умело прикривано. Сега тази картина вече е непродаваема.

- Протестиращите не срещнаха голяма съпротива в щурмуването на Конгреса. Защо? Къде бяха силите на реда?

- Едва ли днес могат да се кажат истинските причини (те ще станат ясни по-късно), но очевидно и в правоохранителните органи се наблюдава това дълбоко разделение, което от месеци характеризира политическия живот в САЩ.

- Доналд Тръмп заяви, че ще предаде властта на 20 януари. Очаквате ли край на размириците в страната?

- Преди няколко месеца всеки, който би предвидил снощния щурм на Капитолия, би бил обвинен като привърженик на конспиративните теории. С риск да бъда обявен за такъв, смятам, че за съжаление не можем да отхвърлим вероятността от нови и на места по-сериозни размирици в бъдеще. Дали и как ще се справи американската политическа система с тях ще предопредели и бъдещето на демокрацията в целия свят.

Във всички случаи – с размирици или други прояви – разделението в американското общество ще продължи да бъде основен дразнител, от който ще се възползват както обикновени лумпени, така и радикализирани групи от политическия елит. Основната опасност е, ако то бъде използвано от така наречената „дълбока държава“ за „лимитиране“ на личните права и свободи – нещо, което започва да се проявява чрез интереса на тези кръгове към мерките, ограничаващи пандемията.

Не по-малка опасност представлява и вероятността проблемите на САЩ да бъдат изтълкувани в международните отношения като възможност за по-радикални действия от отделни държави. В този случай ще станем свидетели на нови „конфликти с висока интензивност“ като скорошната война в Нагорни Карабах.

- Променя ли се образът на Америка и срива ли се доверието в американската демокрация?

- Преди повече от година в едно интервю споделих, че през 1991 г. бях в Москва по време на пуча и наблюдавах превземането на Белия дом и че аналогиите с дълбокото противопоставяне на отделни групи от елита в СССР и сегашното разделение в управляващите кръгове във Вашингтон се натрапва от само себе си. Какво се случи със СССР и до какво доведоха тези събития за образа на Москва през следващите години едва ли е нужно да се говори. Да се надяваме, че това няма да се случи по такъв драматичен начин с визията за САЩ и американската демокрация. Във всички случаи обаче белегът, нанесен от събитията снощи, е дълбок и ще бъде видим дълго време.

- Разделението и вътрешните проблеми на САЩ са факт. Това ще принуди ли Байдън да се концентрира върху тях и да замрази геополитическите амбиции на Щатите?

- Стар политически трик е отклоняване на вниманието от вътрешнополитически проблеми чрез външнополитически акции, които винаги сплотяват гражданското общество на големите геополитически играчи, каквато е Америка. Това обаче едва ли е правилният ход в сегашната ситуация. Изисква се работа, и то за много години напред, за преодоляване на оголилите се сериозни социални, расови, религиозни противоречия.

Трябва да се търси решение на проблемите, породени от глобализацията на капитализма и свързани с усещането за загуба на сигурност (национална и персонална), справедливост (нарастващите неравенства и „потъването“ на средната класа) и доверие (към управляващите елити като цяло).

Дано новата администрация и американският елит като цяло да се окажат на висотата, необходима за преодоляване на тази дълбока, бих я нарекъл системна, криза, проява на която беше атаката снощи срещу Капитолия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев