АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТИГНЕ ВИСОКО ДОВЕРИЕ В ИЗБИРАТЕЛНИЯ ПРОЦЕС

Президентът Румен Радев
07.01.2021 / 12:23

Държавният глава Румен Радев заяви, че за парламентарните избори е необходимо да се предприемат мерки, които да защитят здравето, но и да гарантират правото на вот на всички граждани у нас и на българите зад граница. По думите му трябва да се постигне високо доверие в избирателния процес.

"Високо доверие в здравните мерки, така че да имаме една нормална избирателна активност, в резултат на която да имаме легитимен парламент, защото само легитимният парламент може да излъчи устойчиво, добре работещо правителство и да се започне демонтажът на порочния управленски модел".

Президентът провежда среща с Обществения съвет към Централната избирателна комисия. Оттам са категорични, че е възможно да се проведат нормални избори в условията на Covid-19 при предприемане на подходящи мерки. Предлага се онлайн обучение на районните и секционни комисии, дистанционна регистрация на партии, коалиции, листи и наблюдатели, броенето на бюлетините да се излъчва през интернет в реално време, като гласуването е възможно да започне и по-рано - от 5 сутринта. Съветът препоръча карантинираните и заразените да гласуват в подвижни избирателни кутии, обяви председателят Росица Матева.

"Така че, ако ЦИК вземе решение, че поставените под карантина могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, според мен това би било начин, по който да бъде осигурена тази възможност на българските избиратели, които са под карантина. Всъщност при нас опитът от гласуване с подвижна избирателна кутия е богат".

В консултациите при президента участваха и представители на българските общности зад граница.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев