АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЩЕСТВЕНИЯТ СЪВЕТ КЪМ ЦИК СЪС СТАНОВИЩЕ ЗА ПОДГОТОВКАТА НА ИЗБОРИТЕ В УСЛОВИЯ НА ПАНДЕМИЯ

ЦИК
06.01.2021 / 23:03

Общественият съвет към Централната избирателна комисия е изпратил до Комисията по правни въпроси и председателите на парламентарни групи Становище за подготовката на избори в условията на пандемия и информация за мерките, предприети от други държави, провели избори в условията на пандемия.

Проучени са добрите практики през 2020 година от близо 100 национални и местни избори по целия свят, от които 29 в Европа.

Общият извод на Обществения съвет към ЦИК е, че провеждането на избори в условия на пандемия е възможно, но изисква внимателно планиране, адекватни мерки за безопасност и законодателни промени.

Препоръчва се да се минимизира необходимостта от физически контакт между хората, както и между хората и материалите. Като се започне от възможността за онлайн заседания на районните избирателни комисии, онлайн регистрация на партии, коалиции и кандидати.

Дистанционно обучение на комисиите, като по електронен път се подават документи за регистрация на организации наблюдатели на изборите.

Сред използваните по света мерки са личните средства за защита за членовете на секционните комисии, като препоръчителни или задължителни за гласуващите.

Препоръчва се контрол при реда на чакащите пред секциите върху брой на хората в изборното помещение, периодична дезинфекция на често докосвани повърхности, проветряване на помещения и още.

За гласуването на поставените под карантина мнението е, че участието на тази категория избиратели не може да бъде отменено или неразумно ограничено. От получения опит в други държави има примери за използване на подвижна избирателно кутия за тези граждани.

Предлага се също гласуване по пощата в няколко консулски избирателни окръга в Западна Европа, където отварянето на секции вероятно няма да бъде позволено от съответните власти.

Предложението ще бъде представено на Народното събрание при евентуално отваряне на Изборния кодекс в следващите седмици.

За да се гарантира прозрачност на изборния процес се предлага и законодателят да предвиди възможност да се заснема и излъчва в реално време броенето на бюлетините и установяване на резултатите от гласуването.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев