АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. РАДОСТИНА АЛЕКСАНДРОВА: ТОЗИ ВИРУС БУКВАЛНО НИ ШАМАРОСА

Проф. Радостина Александрова
06.01.2021 / 10:43

Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова пред БНТ, уточнявайки, че с коронавирусът природата ни е поставила на място.

На въпрос дали трябва да се ваксинират и прекарали COVID-19, тя посочи, че би следвало първо да се ваксинират тези, които не са се срещали с вируса, защото нямат никаква защита. И добави, че най-висок е рискът COVID-19 "да те повтори" в срок от 2-3 месеца след като си го прекарал, макар това да не е аксиома.

Що се отнася до това има ли профилактика срещу новия коронавирус, Александрова беше категорична, че в сериозната литература не е срещала доказателства за такова лекарство, което може да изпълни тази задача.

Клинични проучвания при бременните жени и децата ще бъдат проведени тогава, когато безопасността на ваксините е категорично доказана при останалите възрастови групи.

Проф. Александрова обясни, че при проучванията на "Пфайзер" и "Модерна" са включени деца над 12 години. Ваксината на "Пфайзер" е получила разрешение за употреба над 16 години, а тази на "Модерна" - над 18 години. Тя обаче уточни, че и предстоящото проучване не се очакват сериозни странични ефекти.

Няма данни за продължителността на имунитета, който изгражда ваксината, допълни проф. Александрова. Няма и категорични доказателства, че разпространението на вируса ще се повлияе от ваксинирането на повече хора.

Дори с идването на ваксините не може да очакваме, че ще се върнем веднага към предишния си начин на живот, подчерта вирусологът.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев