АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕОРГИ ГЕРГОВ ДА БЪДЕ ИЗКЛЮЧЕН ОТ ПАРТИЯТА, РЕШИ ИБ НА БСП

 Георги Гергов
05.01.2021 / 18:53

Изпълнителното бюро на БСП ще предложи на НС на БСП Георги Гергов да бъде изключен от БСП.

Това се случи след приемане на доклада на работната група, оглавена от Кристиан Вигенин, създадена по повод противоуставното свикване на заседание на Областния съвет в Пловдив, чийто председател е Гергов.

Сред мотивите са грубо нарушаване на уставни норми, касаещи задълженията на партийните членове. С поведението си Гергов уронва престижа на партията, не работи за осигуряване на обществена подкрепа на политиката ѝ и за утвърждаване на доброто ѝ име.

Създадената работна група проведе срещи с Бюрата на общинските и районните партийни организации в Пловдив и областта, на които бе обсъдено състоянието на организациите, тенденциите в състава им, резултатите от проведените в последните години избори. Обсъдиха се и взаимодействието на Областния съвет с партийните организации, както и отношението към нередовно проведеното заседание на Областния съвет.

Работната група се срещна с председатели на партийни организации и редови социалисти, които представиха своята гледна точка за дейността на партийното ръководство там и ролята и авторитета на БСП в съответните общини. Бяха проведени и срещи с представители на свалените от регистрация дискусионни клубове в Пловдив "Георги Кирков" и "Лява автентичност".

Работната група се запозна и с постъпилите в Националния съвет и ОПКК сигнали и писма в последните години.

Предстои НС на БСП да се произнесе по предложението на Изпълнителното бюро на партията, прието на 05.01.2021 г.

За изключването на Гергов от партията отдавна има настроения.

"Гергов трябва да бъде изключен за уронване престижа и авторитета на БСП, за интригантстване и мощно задкулисие, което не подхожда на един социалист", такива призиви валят към централата на БСП след поредното писмо на лидера на пловдивските социалисти срещу председателя на партията Корнелия Нинова. Напрежението в червените редици по повод откритите му действия, които, според левите, рушат имиджа на партията, расте. "Гледай си милионите и остави Нинова да работи!", Да беше се спрял за малко, да беше се поогледал, да беше се оттеглил от разните му там постове, но къде ти..." пишат на интернет-страницата на БСП. А гласовете с искане за изключването му от партията не са отсега, но Нинова никога не е давала ухо за тях.

Сега обаче след доклада на групата, водена от Вигенин по повод противоуставното свикване на заседание на Областния съвет в Пловдив, нещата са добили драматични размери. И Ръководството на партията е било пронудино да вземе крайната мярка.

На 12 декември 2020 година Георги Гергов обяви, че напуска Националния съвет на БСП заради несъгласие с действията, извършвани в партията.

Един от мотивите за това решение е отношението между лидера на БСП Корнелия Нинова и президента Румен Радев, пише в писмо Гергов.

„Както не бях съгласен с избора, който беше организиран, без да го коментирам, така не съм съгласен и с действията, които сега се извършват в партията – реваншизма и всички останали неща, които се случват в партията, не са присъщи за тази партия. Не им отива на тия 120-130 години“, обясни Гергов. Той обаче подчерта, че никога няма да напусне БСП.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев