АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ ЗАПОЧНА КОНСУЛТАЦИИТЕ ЗА ДАТАТА НА ИЗБОРИТЕ С С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВН ЩАБ

 Кадър от срещата при президента Румен Радев
05.01.2021 / 13:01

Подготвя се протокол за гласуване в условията на пандемия. Това стана ясно на консултациите, които президентът Румен Радев започна за необходимите мерки за справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на гражданите.

Първо държавният глава се срещна с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и проф. д-р Красимир Гигов, ръководител на Националния ваксинационен щаб

Президентът Румен Радев заяви, че пандемията няма да отмине скоро и трябва да се научим да живеем с вируса, включително и да се организират и проведат избори, като в много страни вече са проведени такива, има и международен опит.

В началото на срещата държавният глава подчерта, че трябва да бъде дадена яснота на българските граждани и на политическите партии как ще се проведат изборите у нас за Народно събрание в условията на коронавирус:

„Като президент за мен е изключително важно да се гарантира както конституционното право на вот на българите в предстоящите избори за Народно събрание, така и да се гарантира и тяхното здраве. Затова започвам серия консултации и естествено първата е с Вас, за да чуем какви са вашите прогнози за развитието на пандемията, в каква степен тя ще бъде повлияна от процеса на ваксиниране, какво движение очаквате на броя на карантинирани хора, какви здравни мерки предвиждате не само за изборния ден, а и за предизборната кампания и как виждате да гласуват хората, които са под карантина и в изолация“.

На част от поставените от президента Румен Радев въпроси отговори министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, като подчерта, че от два месеца се разработва медицински протокол за провеждане на изборите в условията на пандемия - адаптира се от международния опит и ще бъде ясен в момента, в който президентът насрочи изборите.

Здравният министър заяви:

„В мига, в който президентът обяви датата на изборите, ние ще го представим, защото в противен случай той ще прилича малко като, образно казано, преждевременното раждане, ще има сериозни рискове за резултата. А мисленето за мобилни секции, за изграждането на секции за специално гласуване на хора под карантина - да, мислим, господин президент, как да гарантираме правото на хората, които са поставени под карантина, тъй като те по закон нямат право да напускат домовете си. Мислим и в тази посока как да направим, какъв тип промяна да направим, за да гарантираме тяхното конституционно право, също така и мислим как да осигурим сигурността на хората, които ще бъдат ангажирани в тези мобилни урни или в отделните секции“.

От срещата стана ясно, че няма да се допуска в деня на изборите и по време на предизборната кампания струпване на хора в закрити помещения. Ще се ползват лични предпазни средства, както и дезинфектанти, включително и за машините за гласуване. Това посочи държавният здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.

На настоятелните питания и от вицепрезидента Илияна Йотова защо този план все още не се оповестява, здравният министър отказа да даде повече детайли.

А по отношение на това как ще се води предизборна кампания, ако все пак изборите бъдат насрочени за 28 март, каквито са предварителните анонси, и кампанията ще трябва да започна месец по-рано, здравният министър каза, че политическите партии трябва да мислят преди всичко за здравето на българските граждани.

Държавният глава се среща днес и с вирусолога проф. д-р Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология, проф. д-р Андрей Чорбанов от Института по микробиология на БАН и с пулмолога д-р Александър Симидчиев, началник на отделение в Медицинския институт на МВР.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев