АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

25 ХИЛЯДИ ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА НА "ПФАЙЗЕР" ПРИСТИГНАХА В СОФИЯ

 Втората доставка от ваксини на „Пфайзер“ и „Бионтех“ пристигна в София със самолет на DHL. Снимка: БТА
04.01.2021 / 11:55

По-късно днес те ще бъдат разпространени в пет района на страната и от там разпределени от регионалните здравни инспекции, обяви пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Ваксините пристигнаха на летище София при засилени мерки за сигурност. Оттук започва организацията по извозването им, така че още днес да достигнат до 5 точки в страната, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"След като завършим логистиката в тези 5 точки, започваме разпределението на ваксините по останалите РЗИ-та, както са в 28-те области в страната, така че да продължим ваксинацията на всички служители на първа линия, които са включени в първата фаза на ваксинацията - това са българските медици. След като завършим с първа фаза, ще започнем веднага с втора фаза - домовете за възрастни хора и българските учители".

Министър Ангелов каза още, че масовата ваксинация ще започне през февруари - март, когато в страната има повече дози от ваксините. Тя ще започне с възрастните хора.

"Масовата ваксинация ще започне тогава, когато имаме по-голямо количество ваксини. Това очакваме да стане някъде през февруари - март. Ние сме длъжници към възрастните хора и затова ще стартираме с тях".

Най-късно до 6-и януари ще се получи и разрешение от Европейската агенция по лекарствата за ваксината на "Модерна".

"На 6-и очакваме разрешението на Европейския регулатор за втората ваксина на "Модерна" и стартирането на дистрибуцията ѝ по държавите-членки в ЕС. Много бързо, когато дойде и втората ваксина, ще стартираме и масовата ваксинация в страната. Очакваме разрешение и за трета ваксина", каза министър Ангелов.

"В момента пристигат 25 000 ваксини, след около 10 дни ще дойдат още 25 000, които ще бъдат отново разпределени до 5 точки в страната. Очакваното количество в края на януари или началото на февруари ще бъде около 35 000 дози, които ще бъдат разпределени до 28 точки", добави министър Костадин Ангелов.

Министър Ангелов посочи и, че от ваксинираните у нас почти 5 000 души към този момент са съобщени само 4 нежелани реакции, но те са отшумели бързо.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев