АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ Е НА 24-О МЯСТО В ЕС ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID, ПО СМЪРТНОСТ - НА 3-ТО

Костадин Ангелов на редовния брифинг за разпространението на коронавируса у нас
31.12.2020 / 12:15

Наблюдава се трайна тенденция на намаляване на заболелите, обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг за разпространението на коронавируса у нас. "Не се радваме на това, че имаме много излекувани. Искаме българските граждани да бъдат здрави, за да посрещнат ваксината. След това да успеем да постигнем колективен имунитет и да преборим това заболяване“, заяви министър Ангелов, съобщава БНТ. По заболеваемост България се нарежда на 24-о място в Европа, и на 5-о на Балканите. По смъртност страната ни е на 3-то място в ЕС, но запазва и първото място на Балканите, съобщи той. В България с най-ниска заболеваемост продължават да са областите Кърджали и Монтана, с най-голяма – Сливен и Варна.

"Оптимистичната тенденция е налице, както на заболелите, така и на починалите. Промяна на мерките ще има когато тази тенденция е устойчива“, потвърди и държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Ако положителната тенденция за намаляване на новите случаи на заболяване се запази поне една седмица, може да се помисли за разхлабване на ограничителните мерки, но трябва да се има предвид, че тези данни в момента са от празнични дни“, предупреди доц. Ангел Кунчев.

Натискът върху болниците а намалял значително. Само във ВМА случаите на тежки дихателни проблеми са спаднали с 40-50%, каза председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

"Отчитаме успех на първите дни във ваксинацията. За ВМА имаше определени 100 дози, които бяха изпълнени за два дни. Наложи се да върнем много колеги особено след първия ден. Вторият ден дойдоха много колеги, незаписани дори в големия списък, които изявиха желание. Това за нас е много радостно, че има заразителен характер още от първия ден", допълни той.

В началото на брифинга здравният министър представи най-възрастната медицинска сестра в България, която продължава да практикува професията - Цанка Досева, разказва БНТ. Поводът е, че тази година беше обявена от СЗО на година на медицинската сестра и акушерката. "Ние чувстваме подкрепа и сила във ваше лице“, заяви проф. Ангелов и ѝ връчи златен знак на Министерството на здравеопазването в знак на благодарност. "Моят живот е свързан с това да помагам на хората. Никога не жаля сили да окажа помощ. Още малко ще се постарая да работя“, благодари 82-годишната Цанка Досева.

Министър Ангелов благодари и на медиите. "Всички се обединихме около идеята, че българските граждани трябва да бъдат информирани за коронавируса и ваксинацията. Ние ще дадем всички аргументи, за да убедим българските граждани в ползата от ваксинацията. Ще предоставим цялата информация“, подчерта той.

В края на брифинга проф. Костадин Ангелов използва да благодари на лекарите, които и в новогодишната нощ ще продължат да се грижат за пациентите. "Надеждата дойде с ваксините", каза той.

1729 нови случая на заразени с COVID-19 през последното денонощие при направени 8475 теста, обобщи данните на Единния информационен портал министърът. Така общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достигна 201 220 души. От тях активните случаи са 75 370.

В болница остават 4831 пациенти, 467 от тях - в тежко състояние. Расте и броят на излекуваните – 118 335. От тях 2933-ма са регистрирани през изминалото денонощие. Починалите се увеличават със 110 - общо 7515 са жертвите на болестта у нас, съобщава още БНТ.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев