АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ ПОМАГA СЪС 100 000 ЕВРО НА ХЪРВАТИЯ СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО

Екатерина Захариева
30.12.2020 / 20:09

"Министерски съвет е взел решение да отпусне 100 000 евро помощ за Хърватия". Това каза на брифинг вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Парите ще отидат за възстановяване на две емблематични сгради, свързани с историята и на България - Горноградската гимназия в Загреб и Академията на науката.

„Помолихме нашето посолство да проучи къде са най-належащите нужди, къде са най-големите щети. Първата е Горноградската гимназия. Там ще отпуснем 50 000 евро, за да подпомогнем нейното възстановяване.

По предварителни изчисления на Община Загреб това ще подпомогне нейното възстановяване. Другата сграда е на Хърватската академия на науките и изкуствата. Според изчисленията на Министерство на културата на Хърватия, за възстановяването ще бъдат необходими над 5 милиона евро“, уточни външният министър.

В Горноградската гимназия са се обучавали български ученици, стипендианти на Българската екзархия, включително от района на днешна Република Северна Македония, като Кръстю Сарафов, Любомир Милетич и Димитър Шишманов.

Специален гост на гимназията през 60-те години на XIX в. е и Константин Миладинов, който представя пред учениците сбирката си „Български народни песни“, издадена с финансовата подкрепа на епископ Йосип Щросмайер.

Хърватската академия на науките и изкуствата е наследник на Южнославянската академия, създадена от епископ Йосип Щросмайер, който още през 70-те години на ХIX в., преди Освобождението на България, запазва пет места за представители на България. Сред първите български членове на тази Академия са Марин Дринов и Стефан Бобчев.

Външният ни министър посочи, че в момента се правят оценки на щетите и ако има нужда от допълнителна помощ, ние сме готови да я окажем.

"Все още има проблем с водоснабдяването в засегнатите райони, така че с министъра на икономиката проведохме съвещание. Говорихме с БЧК, както и с производители на минерална вода. Вече имаме информация, че двама големи производители от Смолян и Велинград ще осигурят по един ТИР с вода", добави Захариева.

Премиерът Бойко Борисов също изрази пред хърватския си колега Андрей Пленкович в телефонен разговор готовността на българската държава да окаже помощ и съдействие при преодоляване на последствията от природното бедствие.

Захариева изказа своите съболезнования към семействата на загиналите след труса.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев