АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ХОТЕЛИЕРИТЕ ПРИВЕТСТВАТ ИДЕЯТА РЕСТОРАНТИТЕ ДА РАБОТЯТ СЛЕД ПОЛУНОЩ НА НОВА ГОДИНА

Ресторант
29.12.2020 / 14:38

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настоява да се позволи на хотелските заведения да работят половин час след полунощ.

Целта е клиентите на местата за настаняване да могат да посрещнат Нова година.

По тази причина те приветстват предложението на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и подкрепят идеята й тази възможност да бъде обсъдена с правителството, здравните власти и Националния оперативен щаб.

Според БХРА е много по-хигиенично гостите на хотелите да вечерят в ресторантите към местата за настаняване при максимална заетост от 50% и спазване на необходимата социална дистанция, отколкото да се хранят в стаите.

Те припомнят, че от началото на епидемията през март няма нито един хотел, който да се е превърнал в ядро на зараза, нито има заразени в местата за настаняване. Фактът, че мерките на тези места са най-строги се доказвал както от изказването на главния здравен инспектор Ангел Кунчев, така и от проверките на редица контролни органи през декември в зимните и спа хотели, в които не бяха установени нарушения.

От бранша са категорични, че удължаването на работното време с два часа и половина няма да застраши здравето на гостите на хотелите. Според тях чрез промяната ще се намали и рискът от "тайни" партита, при които не се упражнява контрол върху спазване на мерките.

Освен това зам.-председателят на БХРА Златко Златанов изтъкна, че по този начин ще се спестят и хиляди левове за ремонт на хотелските стаи, които при "празнуване" по стаите ще бъдат разрушени. Той допълни, че част от клиентите вече са декларирали, че няма да се съобразят с вечерния час на Нова година в хотелските ресторанти и няма да напуснат заведенията, така че подобна мярка ще спести и редица разправии на хотелиерите.

Удължаване на работното време на заведенията при спазване на всички необходими мерки за запазване на здравето и осигуряване на сигурността на нашите гости в хотелите е най-добрата стъпка за подпомагане на бизнеса в условията на пандемия, категорични са от Асоциацията. По тази причина те се надяват, че предложението на министъра ще бъде одобрено и ще влезе в сила още от утре.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев