АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОДЪЛЖАВА ВАКСИНИРАНЕТО СРЕЩУ COVID-19 НА МЕДИЦИТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ

Пред Александровска болница във фургона пред Спешното отделение. Започна ваксинирането на лекари, медицински сестри и санитари, работещи на първа линия в борбата с Covid-19.
28.12.2020 / 15:22

Продължава ваксинирането на медиците, работещи на първа линия, срещу Covid - 19.

Днес в имунизационната кампания се включват медици от Шумен, Стара Загора, Търговище, Варна, Ямбол, Смолян, Пазарджик, Сливен, Хасково, Свиленград, Харманли, Перник, Добрич, Разград, Русе, както и в столичната Александровска болница.

25 медици от Александровска болница ще бъдат ваксинирани днес, вчера техният брой беше 22-ма. Общо 450 души от болницата са поискали да бъдат ваксинирани, но в момента са доставени 110 дози за лечебното заведение.

Първите медици, на които днес бяха поставени ваксини бяха проф. Огнян Георгиев и д-р Петра Маринова. Пред БНР те споделиха:

"Аз съм психиатър и в работата си се сблъсквам с абсолютно всякакви последици."

"Препоръчвам ви и вие да се ваксинирате".

Ваксинира ги д-р Васил Михайлов, който идва като доброволец:

"Тъй като имам възможност, иначе се занимавам с бизнес. Дойдох, за да съм в помощ на колегите. Сега моя задача е имунизацията, също и антигенните тестове, всичко, което е необходимо".

Директорът на Александровска болница проф. Борис Богов ще изчака реда си за ваксиниране:

"Почти всички, които работят в Covid отделението са изявили своето желание, защото им предстои продължаване на работата, именно на първа линия....За всички болници статистиката (за желаещите да бъдат имунизирани- бел. ред.) е някъде между 37 и 42 процента. Моят ред ще дойде в други ден", каза директорът на Александровска болница.

При посещението си в столична болница тази сутрин, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов посочи, че 699 са ваксинираните през вчерашния ден:

„В 4 точки са обобщените числа. Най-много да ваксинираните в Пловдив, след тях са София, Бургас и София-област. Нямаме данни към настоящия момент някой от ваксинираните да е проявил някаква реакция, която да е свързана с ваксинирането. Съвсем лека болка в мястото на убождането, което е нормално. Дори този ефект добър, което показва, че има реакция на организма мястото на убождането“

Към момента няма данни за нежелани реакции след ваксината от хората, които вече са се имунизирали, потвърди за БНР и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев:

"До момента от всички тези близо 700 имунизирани вчера нямаме съобщения за каквито и да е реакции. Разбира се, такива ще има за в бъдеще. Говорим обаче за очаквани реакции - лека болка на мястото на имунизирането, леко главоболие, неразположеност, температура, неща, които знаем, както при всички други ваксини, че е възможно да се появят, макар и рядко".

Д-р Веселин Василев, отговорен лекар в Центъра за спешна медицинска помощ в община Белослав, е първият ваксиниран срещу коронавирус в област Варна. Ваксинацията беше извършена в кабинет в сградата на Регионалната здравна инспекция в морската столица.

Непосредствено след ваксинацията д-р Василев сподели:

"Чувствам се съвсем нормално, не е изобщо болезнено - като за инжекция мускулна. От 20 години съм лекар… Сега по-спокойно ще упражнявам професията си".

2 200 медици и близо 100 стоматолози са изявили желание да се ваксинират, посочи Стоян Пасев, областен управител на Варненска област:

"Първата ваксинация е на 28-и, тогава започват всички ваксинации във Варна. 28-и и 29-и са дадени като дни. В самите лечебни заведения си имат манипулационнни, така че там са ваксинационните центрове. 975 са дозите, които пристигнаха. Половината остават за Варна, другата половина се раздават за останалите пет области в Североизточна България."

Ваксинациите срещу Covid-19 започнаха от днес и в област Добрич. 130 медицински лица ще получат своята ваксинация при първия етап.

Заявилите желание лекари и медицински персонал от областта са близо 500, като броят им се очаква да се увеличи. Ваксинациите се извършват на две места - в сградата на Регионалната здравна инспекция в Добрич, както и в бившето Спешно отделение към Многопрофилната болница.

С предимство за ваксиниране ще бъдат заявилите желание лекари и медицински персонал от двете лечебни заведения, в които се приемат пациенти с Covid-19 - многопрофилните болници в Добрич и Балчик.

През кабинета в РЗИ днес имунизации ще получат 20 медици, а в болницата 25, заяви директорът на Здравната инспекция д-р Светла Ангелова:

"Една трета от медиците в областта са заявили желание да бъдат имунизирани".

Първият ваксинирал се в болницата в Добрич е проф. Енчо Калчев, който от 60 години се занимава с хирургия и на 83 години все още практикува.

"Щом аз, хирургът не се съмнявам. Ваксините, както вече казах, са спасили човечеството".

Три болници в Пловдив се включват и днес в кампанията, както и общинските здравни заведения в Първомай и Раковски.

И в Шумен кампанията за Covid имунизиране започна днес. Директорът на Шуменската болница д-р Димитър Костов бе първият ваксиниран за областта. В следващите дни ваксини ще бъдат поставени на 130 медицински служители, които са на първа линия в борбата с корононавируса.

В Търговище първи ще бъдат имунизирани медицински лица от Многопрофилната болница в града. За здравното заведение в областния град са предназначени 65 дози от общо доставените 80 от ваксината. Останалите ще бъдат разпределени за Центъра за спешна медицинска помощ в областния град, болницата в Омуртаг и Специализираната очна болница "Доктор Тасков" в Търговище.

Общо 585 души от петте общини на областта са заявили желание за ваксиниране. Това са лекари и медицински специалисти на първа линия в борбата с коронавируса.

Нови дози от ваксината срещу Covid-19 в област Търговище се очакват да бъдат доставени в първите дни на новата 2021 година.

В обедните часове в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново пристиганаха Covid ваксините за областите Плевен, Русе, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Първите 240 Covid ваксини пристигнаха и в Регионалната здравна инспекция във Враца, която координира имунизацията в областите Видин, Монтана и Враца. Директорът Кети Ценова обясни, че ваксините трябва да бъдат поставени до два дни и са създадени условия те да се съхраняват общо 5 дни.

По 100 от флаконите са за областите Враца и Монтана и 50 за Видин. Във Враца имунизационните кабинети са в Белодробния диспансер, Многопрофилната болница "Христо Ботев", Спешния център, Комплексния онкологичен център, Първа частна болница, както и общинските болница в Бяла Слатина и Козлодуй.

В имунизационните кабинети ще бъде поставена ваксината на медиците, които работят в Covid отделенията.

Имунизационните кабинети в Монтана са 4, а във Видин - 2.

В Плевен първите ваксини ще бъдат доставени в следобедните часове - към 16:00, като имунизационната кампания се очаква да започне още днес. Съобщението е на една от частните многопрофилни болници. От лечебните заведения в областта отбелязват увеличаване на желаещите медицински лица да се ваксинират.

До този момент няма информация от РЗИ за кампанията и нейната организация. В двете университетски болници в Плевен ваксинирането ще се извърши в следващите дни.

Във втората по големина болница у нас, държавната Университетска „ Д-р Георги Странски“, работят близо 2 000 души, а над 1/3 са заявили желание да се ваксинират. Говорителят Момчил Цветков посочи:

"Всеки, който желае от медиците от УМБАЛ "Георги Странски" да се ваксинира, подава документи към ръководството. Има желаещи".

В другата Университетска болница „Света Марина“ вече е напълно оборудван имунизационен кабинет, в който ще работят два екипа. Пресаташето Велина Дукова разясни:

"Броят на записаните надхвърля 90 лекари и здравни специалисти, а първият лекар, който ще си постави ваксината, е професор доктор Славчо Томов".

Около 9:30 тази сутрин започна раздаването на ваксините за всички многопрофилни болници в област Благоевград.

Д-р Веселка Мончева от РЗИ-Благоевград обясни:

"Общо за Благоевградска област ни дадоха 40 флакона, което означава 200 дози. Един флакон има по 5 дози. Това е, както разбирате, символична бройка, но месец януари, след 15-и, чакаме много по-големи количества и тогава ще бъде масовата имунизация. Ваксината е годна до 30 декември включително. След като излезе от фризера, тя е годна 5 дни в обикновен хладилник".

Директорът на благоевградската болница д-р Огнян Митев бе първият ваксиниран срещу Covid-19 в областта:

"Според мен, това е единственият начин да пресечем вируса, разпространението, и да се върнем към нормалния начин на живот. Разчитаме на тези ваксини, защото са направени от професионалисти", каза д-р Митев пред БНР.

Днес в Благоевград се очаква да бъдат ваксинирани около 15 души.

Регионалната здравна инспекция в Хасково разпредели Covid ваксините към болниците в Хасково, Димитровград, Харманли и Свиленград. В МБАЛ-Хасково имунизацията на първите 10 медици започна, като първият ваксиниран е доктор Христо Еленски.

Съдебният лекар доктор Христо Еленски е с 33-годишен опит. Той е загубил наскоро брат си, който не е успял да победи коронавирусната инфекция. Затова е убеден, че ваксината е единствената надежда и изход за човечеството:

"И аз се надявам, че тази ваксина точно това ще направи - да спести смъртта на много наши близки и полезни за обществото хора. Много е лесна манипулацията, дозата е нищожна, убождането е също леко. Всички, които не са противопоказни от ваксината, им предлагам да се ваксинират."

В хасковската болница днес ще се имунизират 10 души - лекари и персонал от първа линия.

Започна ваксинацията на медиците и в Ямболска област. През следващите три дни ще бъдат поставени 100 дози от Covid ваксината на компаниите „Пфайзер“ и „Бионтек“.

Имунизационният кабинет се намира в Спешното отделение на областната болница „Св. Пантелеймон”.

Първата ваксина беше поставена на зам.-директора д-р Валентин Вълчев.

„Днес е много важен ден. Вярвам, че примерът, който даваме ние като лекари, ще бъде последван от всички", каза той пред БНР.

Д-р Петър Папашимов, председател на районната колегия на Българския лекарски съюз, също беше ваксиниран. Той не скри вълнението си.

„Вълнението е не защото има някакъв риск, а защото е исторически миг. В момента започва една кампания, която е единственият начин да се справим с пандемията“.

Около 300 лекари от 4-те лечебни заведения в Ямболска област за заявили желание да се ваксинират.

И в Смолян започна ваксинацията на медици на първа линия, като първите дози бяха поставени на петима души. Общо 25 ваксини бяха доставени, каза директорът на РЗИ Смолят д-р Мими Кубатева.

Първите ваксинирани бяха двама лекари и трима фелдшери от Центъра за спешна медицинска помощ в Смолян. Д-р Маргарита Стоева сподели:

"Чувствам се добре, без никакви реакции странични, спокойно, всичко е наред. Всички други европейски страни започнаха масово ваксинация, мисля, че и ние трябва да сме като тях, защото заплахата е всеобща".

Фелдшерът Емилия Янска допълни.

"Правих ваксината на всички колеги, накрая ваксинираха и мен. Няма нищо страшно, повярвайте ми. Не четете глупостите в социалните мрежи. Колеги, ние сме интелигентни хора, хората ни вярват".

И област Пазарджик вече разполага с първите 180 ваксини срещу Covid-19 и днес те са разпределени в трите най-големи здравни заведения, с което ще започне процедурата по имунизиране, каза за БНР директорът на РЗИ д-р Фани Петрова:

"Най-напред ще започне ваксинирането в трите големи лечебни заведения - МБАЛ-Пазарджик, МБАЛ "Хигия" и МБАЛ "Уни Хоспитал". Останалите лечебни заведения ще стартират на 29-и, като в Пазарджишка област са включени всички лечебни заведения. Желание за ваксиниране първи изразиха ръководителите на лечебните заведения, така че в МБАЛ-Пазарджик очакваме доктор Темнилов, в МБАЛ "Хигия" очакваме доктор Спиридонова да дадат пример и да бъдат първите ваксинирани".

Стартът на кампанията по ваксинацията в Сливен започна от тази сутрин. Първият ваксиниран бе директорът на областната болница МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ д-р Васислав Петров.

Днес предстои ваксинацията на първите 25 медици от тази болница. Днес и утре пък предстои в три болници в Сливен и в Нова Загора да бъдат ваксинирани първите медици с получените 100 ваксини.

За два дни в областната болница ще се ваксинират 50 души от заявили желание 210. Директорът на болницата д-р Васислав Петров призова хората, когато започне масовата кампания да се включат без притеснение:

“Призовавам днес с началото на ваксинациите, и това, че колегите – лекарите, сестрите вярват в тази ваксина, призовавам всички граждани на Сливен да подходят с доверие към ваксинацията“.

Първите ваксинирани лекари и медицински персонал коментираха поляризацията на мнението в обществото „за“ и „против“ ваксините:

“Аз призовавам максимален брой хора да се имунизират, за да очакваме ефект. Това е начинът според мен да се преборим с вируса и лекарите даваме пример, смятам – достоен“.

Директорът на областната болница съобщи, че след налагането на противоепидемичните мерки е намалял натиска върху Инфекциозното отделение.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев