АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

10-ДНЕВНАТА КАРАНТИНА ЗА ВЛИЗАЩИ ОТ ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО ОСТАВА ДО 31 ЯНУАРИ 2021 Г.

Бойко Борисов
21.12.2020 / 17:22

На работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството, беше решено 10-дневната карантина за всички граждани, влизащи на територията на България от Обединеното кралство, да остане в сила до 31 януари 2021 г., съобщи правителствената пресслужба.

България е готова да разреши полетите от Великобритания, след като здравните експерти на ЕС и България докладват решения за справянето на общността с новия щам на Covid-19.

По думите на премиера Борисов са необходими адекватни и навременни действия във връзка с очакващото се струпване на товарни автомобили по границите.

"Ден по-рано да се окаже, че този вирус не е това, за което се говори, веднага ще освободим. Ние сме направили до 31 януари, за да се предпазим от това, че през ден, през два променяме заповеди. Аерогарата, карантина 10 дни, може някои от българите, които идват, да се сърдят за карантината, да им е тежко - те идват от Лондон, където е забранено движението. Така че ние само ги молим да не заразят, ако не дай Боже, някой е преносител на вируса, да си останат 10 дни под карантина".

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заяви, че за новия щам на Covid-19 е установено, че се разпространява по-бързо и че създадените ваксини действат и срещу него.

Министърът на транспорта Росен Желязков подчерта, че се ограничават пристигащите полети от Великобритания и Северна Ирландия, а не заминаващите пътници от български летища натам.

Не се ограничават карго полети, хуманитарни полети и медицински полети. Той обясни още, че заради затворените от Франция сухопътни граници с Обединеното кралство, български камиони не могат да напуснат Великобритания и добави, че е отправил искане към френския министър на транспорта да осигури транзитно преминаване на тези камиони.

"Това означава, че се ограничават пристигащите полети от Великобритания и Северна Ирландия, а не заминаващите от български летища натам. Не се ограничават карго полети, не се ограничават хуманитарни полети, не се ограничават медицински полети. Това е ограничението. По отношение на сухопътните граници действат правилата за зелените коридори, съвместно с РЗИ с Гранична полиция ще създадем необходимата организация и при наличието на това допълнително ограничение да бъде осигурено допускането на тежкотоварния трафик".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев