АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: ПАРЛАМЕНТЪТ СЪЗДАДЕ ФИГУРАТА НА ПРОКУРОР, РАЗСЛЕДВАЩ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Народно събрание
18.12.2020 / 12:17

В последния работен ден преди коледната си ваканция депутатите разискваха на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, като приеха предложението на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за създаване на нова правна фигура - прокурор, който да разследва главния.

Законодателните промени предвиждат разследващият прокурор да е със 7-годишен мандат, да е със статут на действащ прокурор по подобие на европейските делегирани прокурори и да се номинира от не по-малко от шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и да се избира от Пленума на ВСС с обикновено мнозинство.

Седемгодишният мандат би гарантирал работата му с различни главни прокурори, което според вносителите ще е гарант за пресичане на потенциално влияние.

Красимир Ципов от ГЕРБ, който е сред вносителите, изложи мотивите:

"Съобразявайки се именно и със становището на Венецианската комисия, и на доклада на Европейската комисия за върховенството на закона, ние категорично смятаме, че трябва да бъде проведена такава процедура, като искам да обявя предварително, че възнамеряваме този законопроект да стане факт до края на мандата на това Народно събрание и да стартира, разбира се, процедурата за избор на такъв кандидат. Смятаме, че само по този начин може да се гарантира независимостта в разследването на главния прокурор в случай, че той извърши престъпление".

Като поредната каша на управляващите определиха от БСП приетите текстове. Депутатът Филип Попов посочи:

"Сега с тези безумни текстове всичко се превръща в пълен хаос, за да може фактически нищо да не се промени. Това явно устройва вносителите и това се прави на фона на конституционно решение, което категорично посочва, че надзорът за законност и методическото ръководство върху дейността на всички прокурори, осъществявани от главния прокурор, не включват случаите, когато прокурор извършва проверка, разследвания и други процесуални действия по сигнал срещу главния прокурор. Вместо това ни предлагат химери в стил "разследващ на разследващия", нещо като ремонт на ремонта".

Независимият депутат Красимир Янков призова ГЕРБ и патриотите да преосмислят предложенията си, които са "само заблуждение за съдебна реформа":

"Разбираме желанието на управляващото мнозинство, включително и да размахат пръст на главния прокурор. Това вероятно е продиктувано от наближаващите избори, това вероятно е продиктувано от недоволство и на една голяма част от българските граждани, които го изразиха и чрез многохилядни протести. Но начинът, по който се предлага да бъде избиран разследващ прокурор, аз не мисля, че ще удовлетвори както желанието на тези, които повдигнаха въпроса за неприкосновеността и неконтролируемостта на главния прокурор, така и включително на европейските партньори".

Следващото редовно пленарно заседание на Народното събрание ще е на 13 януари догодина.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев