АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

САЩ И УКРАЙНА ГЛАСУВАХА ПРОТИВ РЕЗОЛЮЦИЯ В ООН СРЕЩУ ГЕРОИЗАЦИЯТА НА НАЦИЗМА, ЕС СЕ ВЪЗДЪРЖА

ООН
17.12.2020 / 13:38

САЩ и Украйна бяха единствените две държави, които гласуваха срещу резолюция на Общото събрание на ООН срещу „героизацията на нацизма: недопустимостта на определени практики, които допринасят за разпалването на съвременни форми на расизма, расовата дискриминация, ксенофобията и свързаната с това нетолерантност“. Страните-членки на Европейския съюз масово се въздържаха при гласуването на предложения от Русия документ, пише европейската редакция на Politico, цитирана от Агенция "Фокус".

Общо 130 страни подкрепиха резолюцията, а 51 се въздържаха.

Руското външно министерство обяви, че гласовете „против“ на САЩ и Украйна са „изключително за съжаление“, добавяйки, че „позицията на Украйна е особено обезсърчаваща и тревожна“.

„Човек трудно може да разбере как една държава, чийто народ е претърпял пълния си дял от ужасите на нацизма и е допринесъл значително за нашата обща победа срещу него, може да гласува срещу резолюция, осъждаща неговата героизация“, заяви руското външно министерство.

Решението на ЕС да се въздържи от гласуването беше прието и от Кипър и Гърция, държави от ЕС с традиционно тесни връзки с Русия. Повечето страни-кандидати членове на ЕС също се въздържаха, включително Албания, Исландия, Черна гора и Северна Македония.

Сърбия и Турция, които и двете се стремят към членство в ЕС, или са започнали преговори за присъединяване, гласуваха с Русия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев