АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РЕСТОРАНТИ И МОЛОВЕ ОСТАВАТ ЗАТВОРЕНИ, ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ ОТВАРЯТ СЛЕД 4 ЯНУАРИ

Костадин Ангелов
17.12.2020 / 10:35

Ситуацията в страната към днешна дата е следната - излекуваните за последната седмица са 18 907. Заетостта на болничните легла на национално ниво за неусложнени пациенти е 52%, като прави впечатление увеличение в следните области: Шумен (76%), Бургас (70%), Търговище (68%), Варна (67%), Русе (66%), Ямбол, Сливен – по 64%. Това обяви на брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов.

2575 са излекувани за последното денонощие, добави министърът и подчерта, че „категорично не сме доволни от тези данни“.

„Като министър на здравеопазването не искам гражданите да бъдат излекувани, аз искам гражданите да бъдат здрави, това е целта на мерките, които ще предложим заедно с колегите. Най-важните от тях - нощните заведения, игралните зали и казината ще продължат да бъдат затворени до 31 януари. Ресторантите и спортните зали също ще останат затворени също до 31 януари“, посочи Ангелов.

Той допълни, че врати ще отворят детските градини, яслите и училищата за учениците от 1 до 4 клас след ваканцията на 4 януари 2021 г.

Забраните за моловете също остават, с изключение на институциите в тях - банките, аптеки и офисите на телекомуникационните компании.

Продължава забраната за събития, конференции и конгреси, като тя ще важи до 31 януари. Също така от 1 януари ще отворят театри, музеи, галерии, кина при 30% капацитет на заетост на местата в тях, съобщи министърът.

Вчера здравният министър и Националният оперативен щаб предложиха действащите към момента ограничения, въведени заради пандемията у нас, да останат в сила до края на януари.

На свой ред главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че 14-дневната заболяемост средно за България е 438 на 100 000, което ни отрежда 14-о място в ЕС и Европейското икономическо пространство и 3-о на Балканите след Сърбия и Северна Македония.

По отношение смъртността тя е 21,4 на 100 000, което ни отрежда 2-ро място в ЕС след Словения и 1-во на Балканския полуостров, посочи доц. Кунчев, според когото има основания за оптимизъм, но „много плах“.

За изминалите 14 дни тенденцията средно за ЕС е плюс 4,8% в броя на новорегистрираните случаи, а за същия период в България той е минус 4,5%.

Това вече се отразява и на хоспитализациите, но все още не тежките случаи и на смъртността – нещо, което очакваме да стане факт до края на годината, каза още той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев