АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВНАТА КОМИСИЯ КАЗА "ДА" ЗА ПРОКУРОР, РАЗСЛЕДВАЩ ГЛАВНИЯ

Комисията по правни въпроси обсъди законопроект за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс - 16 декември 2020 г
16.12.2020 / 17:27

Мнозинството в парламентарната правна комисия прие промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвежда фигурата на прокурор, разследващ главния.

Преди политическите спорове за необходимостта от тези промени имаше сблъсък на позиции между представителят на Прокуратурата - зам.-главният прокурор Красимира Филипова, и на изпълнителната власт в лицето на заместник-правосъдният министър Евгени Стоянов.

Според Прокуратурата няма нужда от такива промени, тъй като и в момента, след решението на Конституционния съд, всеки прокурор може да разследва главния и той няма как да пречи на неговите действия.

Според представителя на изпълнителната власт обаче това е правилното решение в отговор и на старо решение на Европейския съд по правата на човека, което поставя въпроса за липсата на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор.

Твърдо в подкрепа на предложението си застанаха представителите от ГЕРБ и "Обединените патриоти", като добавиха възможност, освен шестимата представители на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, и кандидат за прокурор, разследващ главния, да може да се самономинира.

Според представителите на БСП това е абсурдно и безсмислено предложение и всъщност досега проблемът около разследването на главния прокурор не е било свързано с това кой да го разследва, а има ли реални условия да бъде разследван.

Дебатът ще продължи и в петък в пленарната зала.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев