АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕДЛАГАТ УДЪЛЖАВАНЕ НА ПОВЕЧЕТО COVID РЕСТРИКЦИИ ДО 31 ЯНУАРИ

Бойко Борисов
16.12.2020 / 15:45

Действащите противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември 2020 г., за продължат да действат до края на месец януари с някои изключения. Това предложиха здравният министър Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов.

Какви са изключенията. Предлага се:

 учениците от 1 до 4 клас да започнат да посещават училище от 4 януари догодина;

 от 1 януари да отворят детските градини и яслите;

 от 1 януари да отворят галерии, музеи, кина, както и театрите, които не са затваряни, като работят при капацитет от 30% и през седалка;

 да се разреши местата за хранене в хотелите да могат да работят с до 50% заетост само за гости на хотелите с въведен вечерен час до 22 часа.

Министър-председателят посочи, че удължаването на мерките до 31 януари изисква държавата да осигури нови 250 милиона лева, с които да се компенсират временно затворените бизнеси или тези с ограничена дейност.

„Нови 250 милиона. Виждате, че именно и това, което и ген. Мутафчийски каза – здравето и това, което ген. Мутафчийски каза – здравето и, това, че се съобразяваме единствено с мнението на експертите струва и огромни пари за данъкоплатците. Но според мен трябва да се опитаме така да преминем през тези дни“, каза Бойко Борисов.

В началото на съвещанието той каза, че „обществото очаква от нас в следващите дни да бъде информирано и то своевременно какво възнамеряваме да правим на базата и то единствено и само на медицинската експертиза - според броя на заразените, на оздравелите и др.“

Здравният министър докладва, че за една седмица броят на излекуваните българи от Covid-19 е 18 907:

„Другото положително като резултат от въвеждането на мерките е, че заболеваемостта в страната спадна и вече е под 600 на 100 000 души население. Нямаме области, оцветени в черно, където тя е над 1000 на 100 000 души“, каза Костадин Ангелов.

България обаче запазва мястото си по заболеваемост в ЕС, продължава да държи 10-а и 11-а позиция, а по показателя смъртност страната ни е на първо място.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов каза, че поради продължаващия силен натиск върху здравната системата е немислимо да се говори за още по-голямо разхлабване на ограниченията у нас:

„Затова всички останали мерки, които и към момента действат, предлагаме да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. като следващото им преразглеждане да бъде на 21 януари, отнасящо се за периода след 1 февруари“, добави здравният министър.

Премиерът от своя страна каза, че на фона на затегнатите мерки в Европа и света, България продължава да прилага най-либералния режим, който щади психиката на хората и им дава възможност за свободно движение:

„При настоящата ситуация и при тази натовареност на здравната система можем да удържим със сега действащите мерки и да се надяваме след празниците новите случаи да продължат да намаляват“.

Подробности с финално уточняване на направените предложения за мерките и съответните срокове ще бъдат съобщени утре на редовния брифинг на министъра на здравеопазването и представителите на НОЩ, посочват от правителствената пресслужба.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев