АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТРОГА КАРАНТИНА ОТ ДНЕС В ГЕРМАНИЯ

Коронавирус - Германия  Снимка: ЕРА
16.12.2020 / 12:41

Нови карантинни мерки, насочени към намаляване на разпространението на новия коронавирус, влизат в сила в Германия в сряда. Те ще важат до 10 януари, но е възможно да бъдат удължени, освен ако не настъпи значително подобрение в епидемичната ситуация в страната, съобщава ТАСС.

Решението за строгия локдаун бе взето на 13 декември на среща на германския канцлер Ангела Меркел, която винаги се е застъпвала за засилване на мерките за борба с коронавируса, с премиерите на федералните провинции.

Ограниченията не бяха приети веднага, за да се даде възможност на гражданите и бизнеса да се адаптират по някакъв начин към новите условия. Федералните и местните власти се договориха да затворят всички търговски обекти до 10 януари, с изключение на хранителните, битовите и някои други магазини, продаващи жизненоважни стоки. Отново, както през първата вълна на пандемията, от сряда затварят фризьорските салони, салоните за красота и масаж, салоните за татуировки и подобни заведения. Банки, аптеки, пощенски станции, автосервизи, бензиностанции, аптеки, вестници, магазини за домашни любимци ще продължат да работят.

Представителите на максимум две домакинства (не повече от пет души) имат право да се срещат в частни къщи и апартаменти. Това правило не се отнася за деца под 14-годишна възраст. В периода от 24 до 26 декември властите разрешиха среща на максимум десет души, но това важи само за роднини.

Забраняват се събиранията за новогодишните празници. Освен това властите на градовете и общините имат право да забраняват традиционните фойерверки на оживените площади и улици. Освен това продажбата на пиротехника тази година по принцип е забранена. Не може да се пие алкохол на обществени места от 16 декември до 10 януари, а за нарушението на тази забрана ще се плаща глоба, чийто размер ще бъде определен от регионите на Германия.

В момента в страната не се провеждат традиционните коледни пазари, но сергии за греяно вино работят на много места. Понякога около тях се събират хора, които купуват алкохол и го пият на място. В тази връзка, властите в Берлин решиха да забранят продажбата на алкохолни напитки на места, където те могат да се консумират директно.

От 2 ноември досега в Германия бе в сила т. нар. мек локдаун - в сравнение с първата карантина през пролетта, работеха детските градини и училища, търговските центрове и нехранителните магазини. След среща с ръководителите на регионите Меркел заяви, че мерките, предприети на 2 ноември, не са достатъчни за намаляване на разпространението на инфекцията. По думите ѝ целта на властите е да се постигне показател 50 заразени на 100 хил. жители.

Във вторник ръководителят на Берлинския институт по вирусология "Роберт Кох" (подчинен на Министерството на здравеопазването на Федерална република Германия) Лотар Вилер посочи, че понастоящем в Германия "ситуацията е толкова сериозна, както никога през целия период на пандемията". По последни данни до момента коронавирусът е заразил 1 351 510 жители на страната, като само през последната седмица са регистрирани над 144 хил. случая на заболяването. Броят на смъртните случаи на пациенти с коронавирус е достигнал 22 475, като 500 души са починали през последния ден.

В момента отделенията за интензивно лечение в клиниките в Берлин са пълни почти на 90%, като делът на пациентите с COVID-19 е почти 30%.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев