АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДО 6 МЕСЕЦА СРОЧНА СЛУЖБА В ДОБРОВОЛНИЯ РЕЗЕРВ

Народно събрание
16.12.2020 / 11:50

Всеки български гражданин до 40-годишна възраст може да постъпи на срочна военна служба в доброволния резерв, при условие че отговаря на изискванията на закона, може да служи във въоръжените сили за срок до 6 месеца. Това приеха окончателно депутатите с промените в закона за резерва на Въоръжените сили.

Доброволните резервисти ще може да се използват и по-ефективно в срока на договора чрез въвеждане на изискване от две години до навършване на пределна възраст за прием на служба в доброволния резерв. Работодателите от своя страна ще имат възможността да запазват персонала си като осигуряват неплатен отпуск на работниците и им позволяват да преминат на срочна служба в доброволният резерв.

Прието бе гражданите на България в два етапа за придобиване на средно образование да се обучават за усвояване на знания и придобиване на умения, свързани със защитата на родината, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на въоръжените сили. Обучението ще се осъществява в часа на класния ръководител в рамките на не по-малко от общо 10 учебни часа от определените часове на класа.

Българските граждани, които са със статут на студенти и се обучават за бакалаври и магистри, ще могат да кандидатстват във висше военно училище за придобиване на квалификация офицер от резерва, ако отговарят на изискването да са годни за военна служба и да не са навършили 40 години в годината на кандидатстване.

Срочната служба в доброволният резерв се изпълнява от резервиста за срок от 6 месеца, решиха депутатите. Финансовото осигуряване в тази служба ще бъде за сметка на бюджета на Министерството на отбраната.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев