АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЛС И АНГЕЛ КУНЧЕВ СЕ ОБЯВИХА ПРОТИВ РАЗХЛАБВАНЕ НА МЕРКИТЕ ПРЕДИ РОЖДЕСТВО

Ангел Кунчев
15.12.2020 / 18:47

Евентуална отмяна на ограниченията след 21 декември ще доведе до нов пик и препълване на болниците през януари, предупреди главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Заразените с коронавирус през последните две седмици са намалели с близо 5%, но смъртността остава висока.

България e в така нареченото „плато“, отбеляза доц. Кунчев. По думите му, ако противоепидемичните мерки бъдат разхлабени за предстоящите празници, това ще доведе до увеличение на заразените през януари.

„Ако направим глупостта да вдигнем всички мерки и да кажем: „Хайде сега, юруш, на празниците, събирайте се, пазарувайте обикаляйте, молове, ходете в ресторанти“, ефектът ще е поразителен – в средата на януари ще напълним болниците. Те са пълни и сега, но тогава вече драматично ще ги напълним. И броят и на болните, и на смъртните случаи ще порасне“.

Кунчев добави, че страната ни отново се е изкачила на първо място по смъртност в Европа.

По-рано днес и от Българския лекарски съюз се обявиха против разхлабване на ограничителните мерки преди Рождество Христово. Според председателя на съсловната организация д-р Иван Маджаров всяко отслабване на мерките би било рисковано за здравната система.

„Във връзка с това, че не наблюдаваме намаляване на броя на заболелите в болничните лечебни заведения и такива в интензивните отделения, би било рисковано след новогодишните празници да изпаднем в още по-тежка ситуация“, посочи д-р Маджаров на брифинг след среща при премиера с ръководството на БЛС и на НЗОК и с участието на министър професор Костадин Ангелов.

Според директора на НЗОК проф. Петко Салчев седмица след новогодишните празници може да се мисли за облекчаване на противоепидемичните мерки.

Със задна дата, от 1 ноември, ще бъдат преведени по 360 лева месечно на професионалистите по здравни грижи, които работят на трудов договор.

БЛС подкрепя решението антигенните тестовете бъдат приравнени към PCR тестовете. Тези тестове ще бъдат безплатни за гражданите, обяви министър Ангелов.

По-рано днес стана ясно, че правителството ще работи активно с Лекарския съюз, за да може информацията за ваксините да достигне максимално бързо до пациентите. За по-добра координация представител на Лекарския съюз ще се включи в работата на Националния оперативен щаб.

БНР

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев