АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

САЩ НАЛОЖИХА САНКЦИИ НА ТУРЦИЯ ЗАРАДИ С-400

Реджеп Ердоган - "При необходимост ще отвърнем", цитира Ройтерс турския президент
14.12.2020 / 22:41

САЩ наложиха санкции на турската агенция за военни поръчки, след като съюзникът от НАТО, без да се съобрази с мнението на Вашингтон, закупи руската система за противовъздушна отбрана С-400, предаде БГНЕС.

„Днешните действия изпращат ясен сигнал, че САЩ ще прилагат изцяло американското законодателство и няма да толерират сътрудничеството с руския отбранителен и разузнавателен сектор“, се казва в изявлението на държавният секретар Майк Помпейо.

Закупуването на най-новите руски системи за противовъздушна отбрана С-400 предизвика грандиозен скандал между Турция и САЩ. Вашингтон поиска сделката да бъде прекратена и техните комплекси „Пейтриът“ да бъдат закупени в замяна. Заради нежеланието на Турция, САЩ отказаха да доставят на Анкара най-новите си изтребители Ф-35.

Турция многократно е подчертавала, че закупуването на военно оборудване е суверенно право и изключва възможността за отказ от плановете за придобиване на системите С-400.

С-400 “Триумф” е модерна система за противовъздушна отбрана на далечни разстояния, предназначена да унищожава самолети, крилати и балистични ракети, включително и на средни разстояния, може да се използва също срещу наземни цели. Обхватът на действие достига 400 километра. Тя е способна да унищожи цели на височина до 30 километра.

Турция стана третата – след Беларус и Китай – страна, в която Москва доставя „Триумф“.

Москва и Анкара подписаха споразумение за доставка на системите С-400 през декември 2017 г. Турското сътрудничество с Русия по този въпрос беше силно критикувано от НАТО и САЩ, които се опасяват за сигурността и несъвместимостта на С-400 със системите за противовъздушна отбрана на алианса. ЗРК С-400 бяха доставени на Турция през лятото на 2019 г.

Турция осъди като "тежка грешка" санкциите на Съединените щати. "При необходимост ще отвърнем", цитира Ройтерс турския президент Реджеп Ердоган.

"Мерките срещу Турция няма да спрат опитите ни да защитим правата си", каза Ердоган на пресконференция в Анкара. Той очаква от Вашингтон "вместо санкции - подкрепа в борбата с тероризма в региона“.

Според турското външно министерство санкциите са "необясними", след като Вашингтон многократно отхвърля предложението на Анкара да сформира съвместна работна група за разрешаване на спора.

Руският външен министър Сергей Лавров определи американските санкции срещу Турция като "нелегитимни" и "арогантни".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев