АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АНГЕЛОВ: ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ЩЕ ДАВАТ НАПРАВЛЕНИЯ И ЗА БЪРЗИ ТЕСТОВЕ

 Костадин Ангелов
14.12.2020 / 10:39

Осигурени са близо 1 200 000 антигени теста за страната .Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг, след като тази сутрин заедно със заместник-министър Слави Пачалов провериха наличните количества на антигенни тестове и на предпазни средства за медицински персонал в Централната складова база на БЧК в с. Лозен.

"С тези антигенни тестове ще обезпечим нуждата на държавата от възможности за тестване на всички пациенти, които имат оплаквания, които са относими към Covid-инфекцията. До 21-ви очаквам комисията от експерти в Министерство на здравеопазването да приключи работа и да признаем антигените тестове като тестове, с които можем, при наличие на клинична картина, държа да го подчертая, и позитивен тест тестовете да бъдат приравнени с PCR тестовете и да започват да влизат в регистрите, които водим за Covid заболявания".

Тази сутрин проф. Ангелов и заместник-министър Слави Пачалов провериха наличните количества на антигенни тестове и на предпазни средства за медицински персонал в Централната складова база на БЧК в с. Лозен.

При положителен антигенен тест и изявена клинична картина, хората "ще попадат в хипотезата на позитивен пациент и, съответно, той трябва да бъде в изолация 14 дни, а неговите контакти от първи ред - да бъдат с карантина, която е 10-дневната, както е с PCR тестове", каза министърът.

Направления за бързите тестове ще могат да издават личните лекари.

Ваксината, която идва у нас, е минала всички фази на клиничните изпитвания и е много надеждна, допълни министърът и заяви, че би си я поставил. Все още няма яснота какъв процент от лекарите в страната са пожелали да се ваксинират. Здравният министър очаква по-късно днес да се запознае с тези данни.

Той допълни, че все още е рано да се говори за разхлабване на мерките.

"По отношение на училищата и по отношение на детските градини, на 21-ви е рано да бъдат отворени. Предстоят Коледни празници, Новогодишни празници и те могат да бъдат отворени след Нова година. Предстои да вземем решения за ресторантите и за големите търговски обекти".

Ангелов пое ангажимент предпазни средства да бъдат осигурени в цялата страна:

"Лични предпазни средства ще бъдат раздадени, освен на лечебните заведения за болнична медицинска помощ, и в съответните ДКЦ-та, където са разкрити центровете за спешна медицинска помощ и навсякъде, където има нужда", увери министърът.

Според него кампаниите за дарения на такива средства в болниците не са продиктувани от недостиг, а "защото изпълнителните директори искат да осигурят по-големи количества".

Все още няма яснота какъв процент от лекарите в страната са пожелали да се ваксинират срещу Covid-19. Здравният министър очаква по-късно днес да се запознае с тези данни.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев