АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

Книга
11.12.2020 / 20:18

ОПЕРАЦИЯТА С ВИРУСА И ПРЕКРОЯВАНЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКАТА КАРТА НА СВЕТА

Страхът от ядрената война, шумът около налаганите санкции и информационното цунами са само параван за развръщане на операцията с вируса. Той ще срине промишленото производство, ще провали образованието, ще затормози здравеопазването, ще увеличи безработицата, ще увеличи бедността и като резултат ще доведе до социални вълнения. Ако всичко това стане реалност, тогава вече ще може да започне осъществяване на глобалната цел - преустройване на икономиката на базата на шестия модел на промишлено производство, основаващ се на наслагване на материал /пример, 3D принтер/, а не на отнемане /студена обработка/ както е сега, на пълна автоматизация и роботизация с мащабно освобождаване на работна ръка и, като следствие, прекрояване на политическата карта на света.

На 18 октомври 2020 г. Стратегическото командване на САЩ започна планово учение с тендециозно наименование Global Thunder-2020. Целта е отработване на ядрен удар по противника с крилати ракети с голяма далекобойност, изстрелвани от стратегически бомбардировачи (два В-52Н Stratofortress и два B-2А Spirit) над територията на Полша. Те излитат от авиобазата в Южна Дакота и на рубежа за изстрелване на ракетите действат синхронно с още два В-52Н, излетяли от английска територия. В хода на учението се имитира нанасяне на ядрени удари по Калининград и Севастопол, доближавайки се до 30-50 км от границата на въздушното пространство на Крим.

На 9 декември 2020 г. Русия също проведе планово учение на стратегическата си ракетно-ядрена триада Гром-2020 с цел проверка на готовността ѝ за бойно използване, а също и надеждното функциониране на системата за нейното бойно управление. Бяха приведени в бойна готовност трите компонента на триадата – земен, морски и въздушен. В съобщението за проведеното учение не се уточнява замисъла за него, т.е. дали това е ответен, ответно-срещен или изпреварващ удар, което само по себе си е показателно.

Показателен е и фактът, че то се ръководи от Върховния главнокомандващ въоръжените сили, президента Владимир Путин, като не се уточнява от какъв команден пункт учението е ръководено – от стационарен или въздушен и дали командите за старт на ракетите са подадени от стационарната система за управление или от „ядреното куфарче” на Върховния главнокомандващ.

По време на учението се изстрелва МБР РС-24 Ярс от полигона Плесецк до цел на полигона Кура, Камчатка. От морския компонент участие взема ракетоносец Карелия (проект 667БДРМ Дельфин), която от Баренцоно море изстрелва балистична ракета Р-29РМУ2 Синева по цел на същия полигон. Активирани са и два стратегически бомбардировача Ту-160 Белият лебед и Ту-95МС, излетяли съответно от авиобаза Енгелс, близо до Саратов, и от Украинка, Амурска област. От тях стартират, по всяка вероятност, съответно неядрени крилати ракети Х-101 и Х-555 по цели на полигона Пембой, Република Коми.

Посочената информация показва пространствения обхват на учението и използваните ракетни системи, чийто възможности не се привеждат, защото вече са добре известни. Проведеното учение е по-скромно от миналогодишния Гром-2019, при който бяха активирани части на ВВС, ВМС и Сухоптните войски и бяха изстреляни 16 балистични и крилати ракети.

Тези учения, провеждани от двете велики ракетно-ядрени сили, имат за цел, освен да проверят боеготовността на триадите,

да демонстрират сила не само пред евентуалния противник, но и пред цялата световна общественост.

Известно е, че с наличните ядрени заряди една от страните, с един изпреварващ удар, нанасяйки го по „контрасиловия метод”, ще може да унищожи изцяло основните ударни средства на противника и по-голямата част от спомагателните елементи, като командни пунктове, свързочни възли и др.п. Предполага се, че в този случай противникът няма да може да осъществи дори ограничен ответен удар, т.е. ядрената война може да бъде спечелена.

В този аспект тревожен е фактът, че САЩ през последните години отказват да потвърдят принципа, залегнал в декларацията от 1985 г. между двете страни, според който в ядрената война не може да има победители и поради това тя никога не трябва да бъде започвана.

Значи ли това, че в САЩ допускат, че ядрената война вече е възможна и може да бъде спечелена? Според мен не. В САЩ много добре знаят какво ще им се случи дори при нанасяне на изпреварващ удар. Защо?

При днешните възможности на системите за ранно откриване на изстреляни ракети, които имат и двете страни, нападнатата страна своевременно ще открие и подготовката, и началото на удара, поради което ще има взможност да отговори с ответно-срещен удар.

Освен това, сигурно е, че нападнатата страна ще използва своята триада по „контраценностния метод”, т.е. ще нанесе удар по крупните населени места и промишлени центрове. Това е напълно възможно, защото вече няма цели за контрасилов удар и защото в системата за управление на ракетите са заложени координатите на всички обекти за поразяване и преминаване от един вариант към друг става автоматизарано и за минути. При контраценностен удар ще загине голяма част от населението, което е неприемливо и което именно е сдържащия фактор за незапочване на ядрена война.

Възниква въпросът: посочените по-горе цели изчерпват ли истинските причини за провеждане на такива учения с ракетно-ядрените триади?

Навярно не. Тогава може ли да се допусне, че страхът на хората от ядрената война, а не самата ядрена война, е едно от средствата за постигане на някаква глобална цел? Възможно е, но само този страх не е достатъчен, трябват и други в комбинация с него. Например, постоянно поддържане на политическо напрежение чрез всевъзможни санкции и информационно противопоставяне.

Страхът от ядрената война съществува повече от половин век, вече десетилетие се налагат санкции и една след друга се провеждат ожесточени информационни операции, но те не създават необходимите условия за постигане на глобалната цел.

Значи трябва и друго средство, по-мащабно и по-въздействащо. През март тази година то бе пуснато в ход – това е вирусът.

Излиза, че страхът от ядрената война, шумът около налаганите санкции и информационното цунами са само параван за развръщане на операцията с вируса. Той ще срине промишленото производство, ще провали образованието, ще затормози здравеопазването, ще увеличи безработицата, ще увеличи бедността и като резултат ще доведе до социални вълнения.

Ако всичко това стане реалност, тогава вече ще може да започне осъществяване на глобалната цел - преустройване на икономиката на базата на шестия модел на промишлено производство, основаващ се на наслагване на материал (пример, 3D принтер), а не на отнемане (студена обработка), както е сега, на пълна автоматизация и роботизация с мащабно освобождаване на работна ръка и, като следствие, прекрояване на политическата карта на света.

В чия полза ще бъде нейното реализиране, аз точно не зная, но във всички случаи няма да бъде за доброто на обикновения човек.

Автор: о.з. п-к, доцент, д-р Гергин Гергинов

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев