АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОМБИНИРАТ ОКСФОРДСКАТА С РУСКАТА „СПУТНИК“ V ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА СУПЕРВАКСИНА?

Коронавирус - ваксина
11.12.2020 / 18:30

Британски и руски учени се обединяват, за да изпробват комбинация от ваксините срещу коронавируса на Oxford-AstraZeneca AZD1222 и руската „Спутник“ V, за да проверят дали защитата срещу Covid-19 може да бъде подобрена.

Смесването на две подобни ваксини може да доведе до по-добър имунен отговор при хората, изтъква Би Би Си.

Ръководителят на Руския фонд за директни инвестиции (RDIF) Кирил Дмитриев обяви в ефира на телевизионния канал Russia-24, че съвместни първоначални проучвания върху комбинацията от коронавирусната ваксина AstraZeneca и руската "Спутник" V вероятно ще бъдат проведени в чужбина. Той отбеляза, че тестовият формат ще бъде обявен следващата седмица. „Тези проучвания най-вероятно ще бъдат проведени първоначално извън Русия“, каза Дмитриев.

Той отбеляза, че ако бъдат завършени успешно, компаниите вероятно ще произвеждат свои собствени компоненти за ваксини.

От публикуваните наскоро данни за Оксфордската ваксина става ясно, че тя е безопасна, но ефективността й е сравнително ниска – около 70%, при обявени 95% ефикасност на руската ваксина.

Изследователите все още събират данни за ефективността на ваксината при по-възрастните възрастови групи, докато чакат одобрение от регулатора на Обединеното кралство.

AstraZeneca заяви, че проучва комбинации от различни аденовирусни ваксини, за да разбере дали смесването им води до по-добър имунен отговор и следователно - по-голяма защита.

Надеждата е, че комбинирането на различни ваксини ще даде или по-силен, или по-дълготраен имунитет на вируса. Има основания да се счита, че това може да е от полза и за ваксината на Оксфорд, и за „Спутник“ V. Сред предимствата на препарата на Оксфордския университет е ниската му цена и възможността да бъде съхраняван в обикновен хладилник.

И двете ваксини използват безвредни вируси, за да доставят важната част от ваксината (малко от генетичния код на коронавируса) в тялото.

Рискът е, че тялото става имунизирано срещу "вирусния пощальон", което прави втората инжекция по-малко ефективна.

Планират се и други комбинации от ваксини с надеждата, че подхождането към предизвикателството от различни ъгли ще доведе до по-добри резултати.

Британската ваксина на Университета в Оксфорд, разработена в партньорство с AstraZeneca, и руската ваксина “Спутник“, разработена от изследователския институт “Гамалея“ в Москва, са сходни, тъй като и двете съдържат генетичен материал от протеина на коронавируса Sars-CoV-2.

Те работят по различен начин от ваксината Pfizer-BioNTech, която е одобрена във Великобритания, Канада, Бахрейн, Саудитска Арабия и препоръчана за одобрение от медицински експерти в САЩ.

Изпитания на късен етап на ваксината “Спутник“ показаха обещаващи резултати. Русия беше първата държава, която регистрира ваксина срещу Covid за спешна употреба - през август, въпреки че е била тествана само върху няколко десетки души във втората фаза на изпитанията. Сега се предлага на руснаците като част от масова кампания за ваксинация.

AstraZeneca заяви, че "работи с партньори в индустрията, правителства и изследователски институции по целия свят и скоро ще започне проучване с изследователския институт “Гамалея“ в Русия, за да разбере дали две ваксини, базирани на аденовирус, могат да бъдат успешно комбинирани".

Пред РИА Новости шефът на института „Гамалея“ Александър Гинцбург потвърди, че Оксфордската ваксина ще опита да повиши ефективността си чрез втори компонент, който ще бъде взет от „Спутник“ V. "Трябва да се направи двукратна ваксинация. И те имат само аденовирус, направен на базата на маймунски аденовирус от третия серотип, доколкото си спомням. И нямат нищо друго. А ние имаме два различни аденовируса. Ще вземат един от тях и ще преценят, ще го използват за подсилване“, обясни Гинцбург.

И двете лекарства - AZD1222 и "Спетник" V - са разработени на базата на аденовирусни вектори, в които е вграден шип протеинът на коронавируса SARS-CoV-2. В същото време аденовирусите не могат да се репликират: те служат като система за доставка на генетичен материал (антиген) в човешките клетки.

В края на ноември AstraZeneca публикува предварителни резултати от третата фаза на клиничните изпитания на своята ваксина AZD1222. Изследователите изчислиха средна ефективност на ваксинацията от 70,4%, при минимална 62% и максимална 90%. В същото време учените бяха изненадани от факта, че ваксината е по-ефективна (90%), когато пациентите първо получават половината, а след това и цялата доза ваксина. С въвеждането на две пълни дози ефикасността спадна до 62%.

Вторият междинен анализ на данните от клиничното проучване на „Спутник“ показва ефективност от 91,4% на 28-ия ден след първата инжекция и над 95% на 42-ия ден.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев