АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛИДЕРИТЕ НА ЕС СЕ РАЗБРАХА ЗА СЛЕДВАЩИЯ ЕВРОПЕЙСКИ БЮДЖЕТ И ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

 Шарл Мишел
10.12.2020 / 22:14

Европейските лидери се споразумяха за бюджета на ЕС за следващите 7 години и възстановителния план за пандемията от коронавируса. Те приеха и заключения за отговора на Covid- 19.

"Постигнато е споразумение за многогодишната финансова рамка и плана за възстановяване "Следващо поколение ЕС“. Сега можем да започнем с неговото прилагане и отново да върнем силата на нашите икономики", написа в "Туитър" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пък отбеляза, че Европа се придвижва напред – 1,8 трилиона евро ще дадат мощен тласък на възстановяването и ще изградят по-устойчив, зелен и дигитален ЕС.

В заключенията за отговора на пандемията се казва, че Европейският съвет подчертава значимостта на подготовката за правилната логистика и разпределение на ваксините, в т.ч. и развитието на национални стратегии за ваксиниране, за да пристигнат те навреме при хората в Общността.

Тази вечер лидерите приеха и заключения за трансатлантическите отношения, а също така удължиха санкциите срещу Русия.

Унгария и Полша наложиха вето върху бюджета на ЕС и възстановителния план от пандемията от Covid-19 заради обвързването на еврофинансирането с върховенството на закона. В сряда от германското председателство на ЕС дойде новината, че е намерен компромисен вариант по казуса, който да даде възможност бюджетът да бъде приет.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев