АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАНЯ ГРИГОРОВА: ЧАКА НИ ПИК НА БЕЗРАБОТИЦАТА

 Ваня Григорова
08.12.2020 / 17:01

Рязко увеличение на новорегистрираните безработни отчита Националният статистически институт за първата седмица на декември - над 14 200 души. Данните са от специализираното наблюдение на пазара на труда заради Covid-19.

Икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова коментира, че е нормално да се освобождават сезонни работници, но и че коронавирусът има отношение към нарастването на безработицата:

„Това доказва, че мерките не са толкова ефективни, колкото им се иска на управляващите. Има поредица изисквания към работодателите и това, което ги възпира е, че трябва да отговарят на изискванията за помощ от държавата. Има и много хора на временни договори, които лесно се освобождават, когато фирмата има проблем... 35% от започналите отново работа след извънредното положение са се върнали обратно на работа, което показва, че е имало уговорка, но това става за сметка на правата им като осигурени лица в последствие“.

Григорова поясни, че тези 14 000 регистрирани са само официалната бройка, което изкривява реалните факти.

„Желанието да се минимизират средствата за подпомагане на работниците и на бизнеса ще доведат до по-тежък удар върху икономиката и върху хората... Водеща е финансовата, а не социалната целесъобразност“.

Ваня Григорова е категорична, че ще бъдем свидетели на пик на безработицата.

„Мярката за 24 лева при неплатен отпуск са направени така, че средствата да се дължат от момента, в който заявлението от страна на работодателя получи одобрение. Това означава, че те дори да са подали заявление на 30-и, то най-рано след 10 дни ще започнат да се изплащат средствата, но тези десет дни няма да бъдат покрити от никого“.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев