АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НОВИ РЕКОРДИ В САЩ НА ЗАРАЗЕНИ И ПОЧИНАЛИ ОТ COVID-19

 В Калифорния влизат в сила нови ограничения заради пандемията
07.12.2020 / 10:18

В Съединените щати през почивните дни бяха регистрирани два нови рекорда - на заразени с Covid-19, както и на починали вследствие на вируса. Само за ден броят на новозаразените достигна почти 230 хиляди, а на смъртните случаи - малко над 2500.

Очакват се нови пикове тази седмица. Причината - в края ноември милиони американци пътуваха за Деня на благодарността въпреки предупрежденията на властите и експертите.

В продължение на две седмици Съединените щати регистрират поне две хиляди смъртни случаи на ден – ниво, подобно на това в началото при първата вълна застигнала страната през пролетта.

Въпреки наличието на ваксини експерти предупреждават, че опасността няма да отмине скоро като се има предвид, че не всеки ще може да се ваксинира в следващите няколко седмици, които се очаква да са критични. Властите тук все още не са дали зелена светлина за наличните ваксини и очакванията са това да стане по-късно този месец.

Междувременно президентът Доналд Тръмп обяви, че личният му адвокат Руди Джулиани е дал положителен тест за Covid-19. Това е поредният случай на заразен в личното обкръжение на Тръмп, където носенето на маски е рядкост. По информации на Ню Йорк Таймс и Ей Би Си 76-годишният бивш кмет на Ню Йорк е бил приет в болница във Вашингтон.

През изминалите няколко дни Джулиани обикаляше страната в ролята на водеща фигура в опитите на Тръмп за обръщане резултатите от изборите за президент, спечелени от Джо Байдън.

Кампанията на президента до момента не е представила доказателства за твърденията си, че изборите са били опорочени.

По време на обиколките си като адвокат на Тръмп Джулиани бе забелязван често без маска, включително и в сряда. Тогава той беше в местното събрание на щата Мичигън за изслушване, продължило над четири часа.

Междувременно в Калифорния влизат в сила нови ограничения заради пандемията. Две трети от жителите на американския щат попадат под действието на правилото за стоене по домовете, което продължава до Коледа и не позволява събиране на хора от различни домакинства.

Налага се и затваряне на бизнеси. Магазините за храни имат разрешение да останат отворени, но ще работят с 20 процента капацитет. С нарастването броя на заразените в Калифорния от болници се посочва за намаляване броя на леглата в интензивните отделения.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев