АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СВ. НИКОЛАЙ МИРЛИКИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ - НИКУЛДЕН

Свети Николай Мирликийски Чудотворец
06.12.2020 / 05:03

На 6 декември празнуваме Никулден. Празникът е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.

Паметта на Св. Николай честваме два пъти през годината: на 6 декември, когато светителят се представил на Господа, и на 9 май/22 май - денят на пренасяне светите му мощи от град Мир (Древна Лигия) в Бари (Италия). Всеки четвъртък през годината е също посветен на неговата памет.

На този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино. Освен моряците и рибарите, за свой празник го приемат банкерите и търговците.

Св. Николай се родил през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия (днес Турция).

Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Според друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

Според народните поверия именно Свети Никола носи първия сняг - падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември.

По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава”, казва народната приказка.

Задължително на Никулден на масата присъства шарана.

Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - за да носи пари през цялата година. Костите пък не изхвърляме, а закопаваме в земята или пускаме в течащи води - за да се умножи семейството и да има благополучие. Някога майките използвали костта от главата на шарана (която прилича на кръст) като амулетче, което пришивали в дрехите на малките деца, за да ги пази от болести.

 

Мъжете с името Николай в община Сливен са 1950, като в града са регистрирани 1603. Името Никола носят общо 595 мъже. От тях 452 живеят в Сливен.

Дамите с името Николина, които живеят в малките населени места са 59, а в града – 198. Николинка се казват общо 184 жени. От тях 137 са с адресна регистрация в Сливен.

На територията на община Сливен името Николета носят 141 дами, а от тях 113 живеят в града. В населените места името Нина носят 26 жени, в Сливен са регистрирани 175.

Господата с името Нено са 50, от тях в града живеят 22. Името Ненко носят общо 17 мъже, а представителките на нежния пол с името Ненка са общо 31.

Днес повод да почерпят имат и мъжете с името Кольо. Те са 242, като в града са регистрирани 146. Господата с името Колю са общо 77.

Дамите, носещи името Никол са 219, 203 от тях живеят в Сливен.

Нико се казват общо 15 господа.

Честит празник на имениците!

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев