АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КМЕТЪТ ВЪЗЛОЖИ ДА СЕ ПОТЪРСИ АЛТЕРНАТИВА ЗА ВЕЛОАЛЕЯТА В УЧАСТЪК ОТ БУЛ. „Г. ДАНЧЕВ“

Стефан Радев
04.12.2020 / 16:10

Екипът по проекта за велоалеите да потърси алтернативни варианти за маршрут в участък от булевард „Георги Данчев“ – от пощенския клон до булевард „Стефан Стамболов“. Това възложи кметът Стефан Радев днес. Пред журналисти той заяви, че проектът за веломрежата е смислен и важен за града. Кметът е убеден в положителния ефект от екологична гледна точка за жителите на Сливен в дългосрочен план. „Ефектът от подобни проекти не се вижда веднага, а след години, защото процесът е дълъг. Въпросът е какъв град си представяме след години и готови ли сме да понесем негативи сега за сметка на бъдещето. Ако не правим нищо и след 10 години няма да има инфраструктура за велосипедисти. Трудни са такива решения, трудно се приемат от обществото заради неудобства и защото ефектът се вижда след години“, каза Стефан Радев.

Той подчерта, че многократно към него са отправяни въпроси кога в града ще се изгради веломрежа, а когато дейностите стартираха, част от гражданите не ги приемат. Това според него води до политизиране на проблема и използването му за политическо говорене.

Кметът отправи критика към екипа за недостатъчно отделено време за разясняване на проекта сред гражданите.

„Независимо, че може да сме убедени в правилността, трябва да работим за убеждаване на хората отрано, за да сме сигурни, че разбират мотивите ни и те се приемат от по-голяма част от хората“, каза той.

При изграждането на велоалеята по булевард „Георги Данчев“ стесняването е в границите на висок клас лента за движение при градски условия, без да се нарушава по никакъв начин пропускателната способност. „Това, което се промени, е разпределение в пространството на булеварда, което е на всички. Стесняване е, ако по-малка част остава за автомобили, а по-голяма част е отделена за велосипедисти. Работи се и в посока намаляване на скоростта на движение, която е основен фактор за увеличаване на травматизма при пътни инциденти“.

Проектът като концепцията за изграждането на велоалеи в града е стартирал още през 2013 – 2014 година, по време на предишното управление. Кметът изрази увереност, че този проект е смислен и е поглед в бъдещето.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев