АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КЕВР РЕШАВА ЗА НОВИ ЦЕНИ НА ВОДАТА В 26 РАЙОНА

КЕВР
03.12.2020 / 10:44

Новите цени на водата за 26 различни района на страната ще бъдат обсъдени в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Предложенията на регулатора се движат от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с 22 процента за различните ВиК дружества.

За да определи дали да има поскъпване или поевтиняване на ВиК услугите в различните райони на третата година, регулаторът е проверил изпълнението на 5-годишните бизнес планове на дружествата, казва Ивайло Касчиев от КЕВР.

„До момента изменението на одобрените цени беше свързано единствено с натрупаната инфлация. Сега вече се отчита и реално свършената работа от дружествата по отношение на изпълнението на инвестиционните програми и показателите за качество“.

Поскъпване на ВиК услугите е предвидено в 7 града, като най-голямото е от 6% и е за София и Разград.

В случая с водата поевтиняването може да бъде разглеждано и като лоша новина, защото означава, че ВиК дружествата не са се справили, казва още Ивайло Касчиев.

„Има няколко оператора, които се открояват с недобри постигнати резултати и при тези дружества намалението на одобрените цени е сравнително най-високо спрямо другите“.

Поевтиняване е предвидено за 16 населени места, като най-голямото е във Видин – с близо 22%, в Сливен – 17%, в Ямбол и Добрич – 14-15%.

Без промяна остава цената на водата в Монтана.

За пръв път ВиК дружествата в Хасково и Търговище имат одобрени бизнес планове. Там, както и в градовете Варна, Силистра, Монтана, Шумен, Враца, Добрич, Ловеч и Стара Загора услугата ще струва над 3 лева за кубичен метър. Най-скъпо ще е в Разград – 3,63 лeва.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев