АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ВЕЧЕ ИЗДАВАТ ЕЛЕКТРОННИ НАПРАВЛЕНИЯ ЗА PCR ТЕСТ

Зам.-министър Жени Начева и д-р Николай Брънзалов
01.12.2020 / 16:26

От днес личните лекари могат да издават електронни направления за PCR изследване за Covid-19. Освен тях, в първия етап от работата на системата е включена и медико-диагностиката, свързана с лечение на коронавирусна инфекция. Запазва се и възможността направлението да се издава на хартия.

Системата беше представена от заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева в столичния 17-и Диагностично-консултативен център:

"Към 11:00 часа близо 200 такива направления са издадени и около 100 общопрактикуващи лекари са се възползвали от тази възможност и са много малко областите, за които нямаме информация, че са издадени такива направления".

Националната здравноосигурителна каса покрива 60 лева от цената на PCR теста и пациентите не трябва да доплащат след издадено електронно направление, добави Начева:

"Когато договорен партньор получава от Касата по договор с нея средства за PCR тестове, пациентът не трябва да доплаща по никакъв начин и по никакъв повод".

Електронни направления от личните лекари ще могат да бъдат издавани по телефона, след като пациентът се обади и каже, че има минимум два симптома от общо 11.

Джипитата настояват хората да бъдат отговорни и да не съобщават за несъществуващи симптоми.

Заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов призова хората да не злоупотребяват:

"Много трудно беше да се въведе безплатен тест. Нека да не извиваме ръцете на системата по този начин като си измисляме симптоми, за да получим тест".

На пациента по телефона ще бъде продиктуван четирицифрен код, с който той трябва да отиде в лаборатория, която има договор със Здравната каса, за да направи PCR тестът.

НЗОК заплаща изцяло изследването на пациенти с направления и те няма да доплащат за него.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев