АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ СЕ ПРОВЕЖДА ОНЛАЙН

 Европейска нощ на учените 2020
27.11.2020 / 10:22

Инициативата Европейска нощ на учените 2020 започва днес следобед, като за първи път ще е в 3 последователни дни и ще се излъчва онлайн. Събитието е общоевропейско, може да се проследи и във Фейсбук страницата на проекта.

Стотици български учени ще участват в инициативата, която тази година ще се проведе по интернет заради коронавируса. Университетите, БАН, образователни сайтове от 25 града ще обясняват как науката може да помага. Подробната програма също е в мрежата.

По време на събитието хората ще могат да научат неща като как да си направят макет на лакътна става или какви са страховете обществото от изкуствения интелект.

В „София тех парк“ онлайн специален гост ще бъде ръководителят на българския екип от учени в Европейска организация за ядрени изследвания ЦЕРН проф. Леандър Литов.

Регионалният исторически музей в Плевен е подготвил, в рубриката „Университет за деца“, любопитни факти за земетресенията, за реакцията на сградите и кои са най-земетръсните региони на планетата.

Русенският университет представя, виртуално, изложбата „75 години наука в Русенския университет“.

Габрово се включва в общоевропейската инициатива с актуални теми, като лекциите ще бъдат излъчени на Фейсбук страниците на домакините.

Първата демонстрация от Техническия университет е предвидена за 18.00 часа. Във видеото ще бъдат представени възможностите на съвременната техника за автоматизация и роботизация. Преподаватели ще покажат и модел за интелигентно управление на паркинг. Друг фокус ще е управлението на светодиодно осветление. С полезно съдържание за публиката, интересуваща се от диети, ще се включи Домът на хумора и сатирата. Експерт по храните ще говори с доза хумор за режимите и хитовете сред тях.

Проектът се провежда в още 300 града в Европа.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев