АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПО-СТРОГИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ДО 21 ДЕКЕМВРИ

Костадин Ангелов
25.11.2020 / 10:19

Правителството реши да удължи извънредната епидемична обстановка, а нови по-строги мерки влизат в сила от петък - 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Това заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Преустановява се обучението за всички ученици от 1-и до 12 клас и всички извънкласни дейности за всички възрастови групи. Всички висши училища спират присъствените си занимания, съобщи още той.

Преустановяват се посещенията в детски градини и ясли, както и в детски центрове, клубове и др.

Преустановява се провеждането на присъствени конференции, семинари конкурси.

Спират се и груповите културно-развлекателни мероприятия, изключение се допуска по отношение на театрите при заетост до 30% и спазване на противоепидемичните мерки, включително маска за лица.

Не се допускат частни събирания и празненства с присъствие над 15 души.

Преустановяват се и всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна с изключение на международните, които са започнали към датата на влизане в силата на тази заповед.

Всички спортни мероприятия за лица над 18-годишна възраст и международните до 18 г. се провеждат без публика.

Преустановяват се посещенията във фитнес-центровете, както и посещенията във всички заведения за хранене по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, допуска се само доставки на храна.

Спират се посещения и в игрални зали и казина, търговски центрове с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори. Говорим за големите търговски обекти, включително тип МОЛ, малките квартални магазини продължават да работят, подчерта Ангелов.

Спират се екскурзиите в страната и чужбина.

Мерките, за които говорим, влизат в сила от петък, 27 ноември, и продължават до 21 декември 2020 г., изтъкна министърът и допълни, че всички институции от религиозен характер – църкви, джамии, синагоги и др., ще бъдат отворени за всички.

Парковете и градините също остават отворени, вечерен час няма да бъде налаган.

Бизнесът вече възрази срещу временното затваряне на част от икономическите дейности и настоява за компенсации, разсрочване на дългове за данъци, осигуровки и кредити. Част от родителите също не са съгласни да се премине към обучение в електронна среда, а детските ясли и градини да затворят.

 

Предложенията представи преди два дни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

"Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така и вие ще станете герои в домовете си", заяви здравният министър на извънреден брифинг в понеделник.

Новите рестрикции провокираха протест пред Министерския протест. Недоволните граждани изтъкват, че строгите мерки са същите като наложените през пролетта. Те се опасяват, че така би се стигнало до много фалити на малки фирми и настояват за компенсации – към бизнеси и хора, както и за кредитна и данъчна ваканция.

Гражданите бяха обявили начален час на протестните действия 10:00 часа, но изявлението на властите изпревари събитието. Въпреки това протестната акция се провежда, като демонстрантите затвориха движението по бул."Дондуков".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев