АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ УЧАСТВА В ЗАСЕДАНИЕ ЗА ДОБРИ МЕЖДУОБЩИНСКИ ПРАКТИКИ

Стефан Радев
24.11.2020 / 18:49

Съвместно онлайн заседание проведоха днес Постоянните комисии на Националното сдружение на общините в Република България по европейски фондове, национални и международни програми и проекти и земеделие, гори, селски и планински райони. Предвид епидемичната обстановка в страната, заседанието се осъществи чрез видеоконферентна връзка. Във форума участва и кметът на община Сливен Стефан Радев.

Сред акцентите в заседанието бяха добрите общински практики за междуобщински сътрудничества в подкрепа на изпълнението им, където бе представен и обсъден проектът за обща индустриална зона на общините Сливен, Ямбол и Тунджа.

„Идеята ни с другите две общини е да повишим общия си потенциал, действайки заедно. Това би се случило чрез изграждането на високоскоростен, четирилентов път, който да свърза Сливен и Ямбол, като два най-близки областни града. Това ще позволи придвижването от центъра на единия град до центъра на другия да бъде в рамките на 15-20 минути. Време, което навсякъде в Европа и по света се разглежда като градско разстояние и това би позволило двата града и районът около тях да работи като един по-голям град“, посочи кметът Радев. По думите му това автоматично ще разшири пазара и за работна сила по отношение на производителите, и за търговците, които се занимават с предоставяне на услуги и цялата палитра от дейности, които зависят от местния пазар. Според Стефан Радев това ще е в плюс също за образованието и културните събития.

„И към момента има хора, които живеят в единия град, а работят или се обучават в другия. Ако съкратим времето за придвижване, това ще се превърне в по-възприемана опция и удобство за хората“, допълни още сливенският градоначалник. В тази връзка кметът заяви, че е получил уверение от министъра на регионалното развитие и благоустройството за инвестиции в тази пътна инфраструктура и изграждането й да бъде заложено за финансиране в следващия програмен период. В момента текат проектни проучвания за трасето.

„Междувременно с другите две общини изготвихме съвместно общ икономически профил на трите града – каталог с обединена информация за целия регион, която обхваща анализ на работната сила, на учебни и здравни заведения, всичко, което би представило потенциала на един регион за привличане на бъдещи инвеститори“, заяви в заключение кметът Радев.

Други акценти в заседанието на Комисиите бяха териториалните подходи за управление на средствата от Европейските фондове за програмен период 2021-2027, а също и ролята и функциите на Регионалните съвети за развитие за реализацията на подходите. Участниците дискутираха и изготвяне на предложения за общински проекти, програми и инвестиции, за включване в проекта на Плана за възстановяване и устойчивост на Република България.

Бяха представени и най-новите инициативни проекти на екипа на НСОРБ, в подкрепа на общините за реализацията на проектите от програмен период 2014-2020 и подготовката за програмен период 2021-2027.

От Централното координационно звено към Администрацията на Министерския съвет, както и представители на Световната банка също се включиха в дискусиите в рамките на заседанието.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев