АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СОЦИАЛНАТА КОМИСИЯ РАЗГЛЕЖДА ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

Народно събрание
24.11.2020 / 07:57

Парламентарната социална комисия ще обсъди промените в закона за хората с увреждания, внесени от Министерския съвет.

Приетите на първо четене промени предвиждат от началото на 2022 година предоставянето и заплащането на помощните средства и медицинските изделия за хората с увреждания да преминат изцяло към Здравната каса.

При първото гласуване на проекта за промени в закона за хората с увреждания в социалната комисия той срещна единодушната подкрепа на депутатите от комисията.

При представянето му от социалното министерство тогава подчертаха, че искането на гражданското общество от много години е помощните средства и медицински изделия да бъдат в обхвата на Министерството на здравеопазването и Здравната каса.

Проектът предвижда разширяване на кръга на лицата обект на защитена заетост, като се включват и хората с психични разстройства и интелектуални затруднения.

Осигурява се и по-дълъг времеви хоризонт, който да създаде възможност за прецизно институционализиране на новата Държавна агенция за хората с увреждания.

Отлагането е с една година до първи януари 2022 година и то се налага тъй като в съответствие със сега действащите правни норми, до края на 2020 година Агенцията за хората с увреждания трябваше да бъде преобразувана в държавна агенция към Министерския съвет.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев