АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕЧЕВ: НЯМА НИТО ЕДНА РАЗВИТА ЕВРОПЕЙСКА СТРАНА, КОЯТО ДА НЕ Е С ПРОГРЕСИВНО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ

Проф. Румен Гечев
20.11.2020 / 10:35

Преход към европейски път на облагане на доходите на физически лица – прогресивно данъчно облагане, предлага Българската социалистическа партия предлага.

Повече разяснения за реформата в данъчната система, инициирана от социалистите в парламента даде проф. Румен Гечев: „Ние предлагаме за всички български граждани, получаващи доходи до 3 900 лв. месечно, по никакъв начин да не се промени данъка от 10%. Ние покачваме данъка на 15% за доходите между 3 900 лв. и 6 000 лв. От 6 000 лв. до 9 000 лв. месечни доходи предлагаме да се облагат с 20%, а над 9 000 лв. –с 25%“.

Той обясни, че предлаганата прогресивна данъчна система е по-умерена от европейските, тъй като от левицата искат преходът към изцяло прогресивно данъчно облагане да е плавен и да не предизвика стрес в система, съобщиха от пресцентъра на БСП. „Няма нито една развита европейска страна, която да не е с прогресивно данъчно облагане. Приканваме ви да направите избор – дали да поемем към Франция, Германия, Испания, Италия, Португалия, Австрия, Финландия и Дания или да останем в група с някои страни от Централна Азия. Изборът е ваш“, обърна се към управляващите Гечев.

„Единственият начин за борба с неравенствата е промяна на данъчно-осигурителния модел“, коментира зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев от трибуната на Народното събрание.

„Няма държава, която иска да има бедстваща класа. За да няма бедстваща класа, тези хора трябва да имат доходи. За да имат доходи, трябва да има справедливост. Когато има силна средна класа, тя потребява, консумира, увеличава се производство, разкриват се работни места – и се намалява неравенството“, категоричен бе той.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев