АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАХАРИЕВА: БАЛКАНСКИ СЕКСИЗЪМ НЯМА МЯСТО В ЕС

Екатерина Захариева
19.11.2020 / 19:58

„Това, което се случва с езика на омразата напоследък в Северна Македония, е пълно безобразие. Заев знае от много отдавна къде страната е нарушила Договора за добросъсетство, имаме междуправителствена комисия”. Това каза в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. " Аз, като жена, се възмущавам на техния език и сексизъм. Балкански сексизъм няма място в Европейския съюз”, категорична е Захариева.

Тя обясни, че са правени проверки и са изготвяни протоколи и преди години. Многократно официално е сигнализирано и за нарушения, административни пречки и език на омразата.

„Повече от година и половина нямаме отговор за програма за култура, образование и спорт. Едва сега решиха да отговорят на предложението на Министерството на отбраната за това, България да им помогне в охраната на въздушното пространство. Прекратиха работата в нарушение на договора на историческата комисия. Аз, като жена, се възмущавам на техния език и сексизъм. Балкански сексизъм няма място в Европейския съюз”, категорична е Захариева.

Външният министър обясни, че не приема изразите им лично, а е против подобен език спрямо българските жени. Тя обясни, че от западната ни съседка са реагирали едва вчера, въпреки че са имали сигнали от българска страна.

„Това е основната причина да не кажем „да” в момента. Когато 30 години ти не само толерираш, но и стимулираш държавна политика, основана на омраза срещу българския народ и България, няма как да си готов за започване на преговори за членство в ЕС. Това противоречи на европейските ценности. Това е нашият аргумент”, поясни Захариева.

Тя разказа и за случай, в който съветник в Министерството на отбраната на Северна Македония, който предложил абсурдни точки в декларация. Според външния ни министър най-фрапиращата идея било граждани с българско самосъзнание да бъдат репатрирани у нас.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев