АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АНГЕЛ КУНЧЕВ: ПРИЛОЖЕНИТЕ МЕРКИ НЕ ПОЛУЧАВАТ РАЗБИРАНЕ И ПОДКРЕПА ОТ ОБЩЕСТВОТО

Ангел Кунчев
19.11.2020 / 14:41

На база 14-дневна заболяемост от Covid-19 България е на 13-о място в ЕС и Европейското икономическо пространство, заяви на редовен брифинг за разпространението на заболяването главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

По отношение на смъртността сме на 3-о място в ЕС и на 2-ро на Балканите, допълни той.

Хората да осъзнаят тежестта на ситуацията и да спазват мерките такива, каквито са, призова Кунчев. В противен случай ще се наложи преминаване към по-строги мерки.

Доц. Ангел Кунчев коментира: „Или като общество осъзнаваме тежестта на ситуацията и спазваме мерките – такива каквито са, или преминаваме към нови, значително по-строги мерки – такива, каквито има в почти цяла Европа с оглед овладяване на ситуацията“.

"Ситуацията в цялата страна е изключително сложна, мерките, които приложихме, не получават нужното разбиране от гражданите и подкрепа", посочи от своя страна здравният министър Костадин Ангелов.

Той съобщи, че до момента 4330 са положителните лица сред медицинския персонал. 31 са починалите в страната медици. За 7 дни излекуваните в България са 5766 души, а от понеделник до четвъртък тази седмица са 3105 души.

25% е заетостта на леглата за интензивни пациенти в страната.

Има лекари, за които има информация, че са се заразили за втори път, ще ги издирим и ще проведем епидемиологични проучвания, изтъкна още Ангелов. Вече имаме опровержения на хипотезата, че след изкарването на Covid-19 човек се сдобива с постоянен имунитет, посочи той:

"Вирусът непрестанно ни опровергава".

Ако продължава да се насажда мнението, че българските лекари са безотговорни, няма да стигнем доникъде, подчерта здравният министър Костадин Ангелов. По повод случая с починалите пациенти в Пловдив министърът съобщи, че е назначена вътрешна проверка: „Поисках проверка от прокуратурата и докато не приключи няма да взема отношение“. Лекарите и сестрите във въпросната клиника са били достатъчно, работили са с други пациенти, отбеляза той и допълни:

„Не е време за реформи в здравеопазването“.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че показателят, който се следи най-внимателно, е този за хоспитализираните заради натиска върху здравната система. В София към момента те са 2026.

Фандъкова подчерта, че София е под сериозен натиск от заразата и допълни, че в 9 Диагностично-консултативните центрове вече има Сovid кабинети, а от днес започват да работят такива и в 24-то и 25-то ДКЦ.

За пет дни 1600 души са преминали през изнесените кабинети пред ДКЦ-тата, като 453 от тестваните са били положителни

Трябва и внимателно да се помисли по какъв начин да се даде възможност на някои от учениците да се върнат в училище. В началото на следващата седмица ще бъде взето решение за учениците от 6 до 12 клас, отбеляза тя.

Обмислят се нови промени в „зелените коридори“.

Обмисля се нова промяна на т. нар „зелени коридори“ за възрастните хора поради неодобрението на сегашните часове за пазаруване, посочи здравният министър. Той каза още, че часовете за пазаруване са били съгласувани с възрастни хора и асоциацията на магазините, така че да бъдат удобни:

„Къде сбъркахме, след като въведохме една мярка, която беше съгласувана с всички, за да могат всички да бъдат доволни. Сега отново експертите мислят как да направим мярката така, че тя да има медицинска целесъобразност и да постигне резултат за контрол върху инфекцията… Защото, както знаете, ние сме във война и в тази война трябва да спасим колкото се може повече български граждани“.

Във връзка с т.нар. зелени коридори за пазаруване на хората над 65-годишна възраст, от Сдружението за модерна търговия, което обединява 12 от най-големите търговски вериги у нас, обявиха, че настояват те да отпаднат и предлагат друго решение - клиентите, които са под тази възраст, доброволно да се въздържат от пазаруване във времето от 8 до 10 часа сутринта като при необходимост всеки да има възможност да пазарува по всяко време. Всяка друга подобна мярка има сериозна юридическа аргументация да бъде обжалвана, смятат юристи.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев