АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КАРАКАЧАНОВ: НА ПРЕГОВОРИТЕ КОЛЕГИТЕ ОТ СКОПИЕ СЕ ДЪРЖАХА, ВСЕ ЕДНО БЪЛГАРИЯ Е КАНДИДАТ, А НЕ ТЕ

Крисимир Каракачанов
18.11.2020 / 13:32

По време на преговорите колегите от Скопие се държаха така все едно България е кандидат, а не те. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на изслушването си в Народното събрание за Северна Македония, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Той отчете, че през годините Северна Македония е имала спрямо България лицемерна и враждебна политика.

По думите му фактите с договора са показали, че след решаване на проблема с Гърция, Македония е започнала да си показва рогата.

"Ескалацията на говора на омразата нараства и през медии и през поведение на тяхната дипломация, но в същото време нищо не се промени по отношение на един от залегналите като клаузи в договора параграф, че след решенията на историческата комисия , ще следва промяна в тяхната образователна система и учебници. Напротив, работата на комисията след влизане на Македония в НАТО буквално беше блокирана", каза още Каракачанов.

"В края на краищата българската позиция по време на преговорите се е базирала само единствено и на договора за приятелство и добросъседство, на рамковата позиция и потвърдена единодушно от българския парламент под формата на декларация. Не сме се отклонявали, не сме правил икомпромиси с това, което Народното събрание е потвърдило като позиция. Никой дори не си е мислил да го прави. Всъщност моето впечатление е, че по време на разговорите колегите от Скопие се държаха така, все едно България е кандидат, а не те", каза още Каракачанов.

Според него претенции за малцинства и езици няма как да бъдат споделени.

"Предложихме да се направи допълителен документ като допълнение на договора от 2017 г., под формата на анекс, протокол, в който бяха заложени няколко неща", каза още той.

Македонските граждани да зададат въпроса на своето правителство защо водиха такава политика, която доведе до това, че преговорите не започнаха, каза още вицепремиерът. Според него колегите му от Скопие трябва да си вземат необходимата поука.

По думите му последно време в македонските медии няма толкова публикации за коронавируса, колкото срещу България.

„Говорът на омразата е част от една политическа практика, която цели изграждането на една нова, различна от българската идентичност, но въз основа на омраза на българския народ и всичко българско. Нещо, което не може да бъде позволено. Това е говор на омразата и проявите му. Най-накрая разговорите стигаха до една ситуация, в която трябваше да четем история и да си показваме документи. България се държа кооперативно до последния момент, защото България има своята ясна отговорност, която е поела не от европредседателството си, а по принцип води като политика от дълго време – да бъде фактор на стабилност, мир и ред на Балканите“, каза още Каракачанов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев