АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗОРНИЦА ИЛИЕВА: СОФИЯ НАЙ-ПОСЛЕ ЗАЯВИ, ЧЕ РСМ НЕ Е ГОТОВА ЗА ЕС

Европейски съюз
17.11.2020 / 14:16

„Днес е денят Х, в който София най-после заяви, че Република Северна Македония не е готова да стане член на Европейския съюз, защото не спазва подписан договор и принципи на Брюксел, приети за основополагащи... Външният натиск по темата е налице и той не може да се скрие“. Коментарът направи пред БНР журналистът Зорница Илиева.

Според нея по време на преговорите ще се положат усилия да се постигнат компромиси, но въпросът е какви компромиси може да направи София:

„Въпросът е дали нашите управляващи ще успеят да говорят, ако преговорите приключат по цивилизован начин, защото в момента в Скопие са гневни на Европа, защото не може да повлияе на София и се държи като „стара баба“. Подмолните сили в Скопие не желаят това членство и всячески работят срещу него“.

В предаването „12+3“ журналистът допълни:

„Брюксел трябва да се замисли защо страни от периферията вече имат самочувствието и куража да отстояват своите интереси. Това са национални интереси и прекрачването на някои граници не може да става. Тогава намирането на взаимно приемлив компромис е въпрос на добра дипломация“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев