АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

15 ДЪРЖАВИ НАЧЕЛО С КИТАЙ СФОРМИРАХА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ТЪРГОВСКИ ПАКТ В СВЕТА, ИЗКЛЮЧВАЙКИ САЩ

Официалната церемония по подписването се проведе в Ханой, Виетнам, но много от лидерите на държавите, участващи в пакта, се включоха виртуално
16.11.2020 / 21:20

15 държави в Югоизточна Азия подписаха в неделя най-голямото в света търговско споразумение за свободна търговия. По време на виртуалната среща на върха китайският премиер Ли Къцян каза, че подписаното днес Регионално всеобхватно икономическо споразумение (РВИС/RCEP) е победа за световната икономика, предаде ДПА.

Подписването на РВИС е удар върху САЩ, която излезе от друга подобна група по време на управлението на президента Доналд Тръмп. Така Вашингтон се оказва извън двете азиатски икономически групи, които обхващат най-бързо развиващият се икономически регион в света, пише Ройтерс.

Очаква се Китай да бъде един от големите печеливши от споразумението, като би могъл да прибави 85 милиарда долара към брутния си вътрешен продукт (БВП) според оценките на американския Институт за международна икономика Питърсън.

Споразумението предвижда създаването на гигантска зона за свободна търговия между десетте страни от АСЕАН, Китай, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия. Страните от споразумението произвеждат 30% от световния БВП, а населението им възлиза на 2,2 милиарда души.

Идеята за пакта е от 2012 г. и е смятана за китайския отговор на подобна инициатива на Барак Обама, която впоследствие отпадна. Индия също се очакваше да се присъедини към него, но се отказа, опасявайки се, че пазарът й ще бъде залят от евтини китайски стоки.

"Изключително доволен съм, че след осем години трудни преговори днес приключихме преговорите за РВИС и официално го подписахме на 37-ата среща на върха на АСЕАН," каза премиерът на страната домакин Виетнам Нгуен Суан Фук.

Австралийският премиер Скот Морисън каза, че подписването на споразумението е победа за австралийските фермери и подкрепя работните места.

Търговската ни политика цели изцяло да подкрепи австралийските работни места, да увеличи възможностите за износ и да гарантира отворен регион с още по-стабилни вериги на доставка, посочи в изявление Морисън.

Като се има предвид, че всяко пето работно място в Австралия разчита на търговията, РВИС ще бъде решаващо, тъй като Австралия и регионът започват да се съвземат от пандемията от COVID-19, допълни той.

На приключилата днес среща лидерите на АСЕАН обсъдиха още мерки за предотвратяване на разпространението на коронавируса, преодоляването на последиците от пандемията и насърчаването на икономическото възстановяване. Те разговаряха и за споровете в Южнокитайско море.

На заключителна церемония Виетнам предаде председателството на АСЕАН на Бруней. Освен двете страни, членове на асоциацията са Тайланд, Филипините, Лаос, Камбоджа, Мианма, Малайзия, Сингапур и Индонезия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев