АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОЛША И УНГАРИЯ НАЛОЖИХА ВЕТО ВЪРХУ ДЪЛГОСРОЧНИЯ БЮДЖЕТ НА ЕС

Европейски съюз
16.11.2020 / 18:08

Както се заканиха, Полша и Унгария наложиха вето върху споразумението за дългосрочния бюджет на Европейския съюз до 2027 година и свързани с него пакет за помощ за преодоляване на пандемията, предаде Ройтерс.

Действащото германско председателство на Съвета на ЕС обяви в понеделник, че посланиците на ЕС от двете страни са блокирали вземането на решение.

За одобрението на бюджета е нужно съгласието на 27-те страни-членки.

Полша и Унгария се противопоставят на обвързването на средствата със спазването на върховенството на закона.

И към двете страни има критики за начина, по който правителствата се справят със съдебната система, медиите, а в някои случаи и с науката.

Блокажът означава, че парите за икономическо възстановяване на всички страни от ЕС от рецесията, породена от пандемията Covid-19, вероятно ще се забавят. Първоначално беше планирано да започне тяхното отпускане от средата на 2021 година.

"Ако зачитате върховенството на закона, няма от какво да се страхувате. Отхвърлянето на антикризисното финансиране на цяла Европа в най-тежката криза от десетилетия е безотговорно", заяви в "Туитър" Манфред Вебер, който оглавява най-голямата група в Европейския парламент - тази на ЕНП.

По-рано днес Еврокомисията заяви, че Европейският съюз би трябвало да постигне споразумение за дългосрочния бюджет по време на председателството на Германия, което приключва на 31 декември.

След ветото spiegel.online коментира, че с блокирането на финансовия пакет Европейския съюз попада отново в тежка политическа криза насред пандемията. По информация на дипломати предстои германският канцлер Ангела Меркел, председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел и на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен да решат как да се процедира по-нататък.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев