АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗА 53,2 ПРОЦЕНТА ОТ БЪЛГАРИТЕ COVID-19 Е ПРОСТО ПО-СИЛЕН ГРИП

Коронавирус - България
16.11.2020 / 17:32

След поредния бърз телефонен сондаж за коронавируса, от "Галъп интернешънъл" проведен между 12 и 15 ноември сред 810 души, в очите на обществото по-видими остават проблемите в здравеопазването, а по-умерени - в икономиката. В средата на ноември 53,2 процента избират по-спокойното твърдение: "Коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто силен грип".

23,8 на сто посочват опцията "Коронавирусът е смъртоносна опасност за човечеството и едно от най-страшните неща, което хората са преживявали".

21,1% от сънародниците ни не го смятат за опасен: "Коронавирусът не е сериозна опасност и напрежението около него е по-скоро шумотевица и паника".

В средата на ноември няма съществена промяна спрямо предходната вълна на сондаж - общо 44,4 на сто са напълно съгласни (15,5 процента) или по-скоро съгласни (26,9 процента), че правителството се справя добре със ситуацията с коронавируса. Общо 54 на сто са по-скоро несъгласни (29,5 на сто) или напълно несъгласни (24,5 на сто).

По познатата от училище шестобална скала, оценките за различните институции в коронакризата са около "добър", като закономерно те са по-високи при медицинските власти и по-ниски - при администрацията.

Персоналните оценки са по-добри от оценките на институциите, затова и малко повече са онези, които смятат, че Бойко Борисов ще се справи с кризата - близо половината запитани мислят така. Близо 40 на сто обаче са на другото мнение. Тук вероятно роля играе и обществената надежда самият ни народ да се справи добре - която няма къде другаде да се проектира, освен върху текущия управленски връх, коментират от "Галъп".

Според данните 6,9 на сто казват, че вече са загубили работата си вследствие на кризата, а други 4,3 процента намират непосредствена опасност за загуба на работа. Има 18,6 на сто, които не са без работа, но доходите им са силно намалели, а 15,6 процента очакват намаляване на доходите, макар и да остават на работа.

При 45,1 на сто пандемията не е повлияла и няма очаквания да повлияе. Има и 7,4 на сто, които твърдят, че доходите им дори са се увеличили в последните месеци. Има и малък дял колебаещи се.

76,5 на сто споделят мнението, че системата е можело да се подготви по-добре в летните месеци. Това мнение натежава, макар че сериозно е и мнозинството (65,5 на сто), което оценява факта, че здравните власти полагат сериозни усилия и загриженост. 76,2 на сто споделят страх, че няма да могат да разчитат на здравната система при нужда - няма положителна промяна спрямо сондажа от преди две седмици. Че има недостиг на лекарства, са съгласни 54,3 процента.

В същото време, 76,9 на сто намират, че медиите създават и излишна паника. Този резултат се затвърждава спрямо предходната вълна на изследване. 62,5 процента и днес виждат вината за паниката основно у институциите.

В крайна сметка, оказва се, че тревогата и укорът към властите у нас са сериозни и те явно се дължат на хаотичностъа. В същото време обаче българите ясно виждат и опасността от преекспониране на проблемите, обобщават анализаторите.

Според данните идеята за даряване на плазма се оценява високо. Много положително я приемат 29,8 на сто, а по-скоро положително - 43,4 процента. Така общо 73,2 процента са положително настроени - срещу 11 на сто по-скоро негативно настроени и 9,7 на сто много негативно настроени. Времето ще покаже дали този признак на обществена солидарност ще се разпространи на практика сред широки обществени слоеве, отбелязват от "Галъп".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев