АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. АНГЕЛОВ: НЕ СЕ ПРЕЗАПАСЯВАЙТЕ С ЛЕКАРСТВА И НЕ СЕ САМОЛЕКУВАЙТЕ

Костадин Ангело
12.11.2020 / 14:23

Не се презапасявайте с лекарства, не купувайте антибиотици и не се самолекувайте. Това ще доведе до тежки последствия цялото общество. Това призова на редовния брифинг за разпространението на COVID-19 у нас здравният министър проф. Костадин Ангелов, съобщава БНТ. По думите му, имаме достатъчно количества от всички необходими медикаменти.

„Азитромицинът и, който и да е друг антибиотик, не лекува коронавирус. Той трябва да се назначи от лекар. Започването на антибиотик без причина води до тежки последствия“, подчерта министърът и добави, че тези препарати понижават имунитета, а това може да доведе до невъзможност организмът да се справи с инфекцията.

Тече реорганизация на цялата здравна система. На национално ниво заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 40%, а на интензивните е 23%, сочат данните за вчерашния ден. Най-голяма заетост на леглата с болни от COVID-19 има в Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен, съобщи още здравният министър.

„Тези числа за условни и динамични, защото тече абсолютен процес по реорганизация на цялата здравна система, съгласно плана, който следваме на етап 4 от Националния план за справяне с коронавирусната инфекция при над 300 новозаболели на 100 000 население“, отбеляза здравният министър.

„Мерките, които се взеха до настоящия момент, показват, че ние успяваме да се справяме успешно с контрола над коронавирусната инфекция на територията на страната. Философията на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболяемостта и ефективен контрол над заболяването в страната“, допълни проф. Ангелов.

Всички училища, в които има над 15% заболели, минават в електронна среда на обучение. Отделните медицински щабове по област и общини имат възможност да надграждат тези мерки, като имат възможност да изведат децата в електронна среда с решение на съответните щабове, с предложение на директора на РЗИ и със заповед на министъра на образованието.

Мярката възрастните хора да могат да пазаруват само между 8.00 и 10.00 ч. е била взета след сериозни дискусии, увери министърът. Обстановката ще бъде следена и при необходимост мерките ще бъдат изменяни. При влошаване на времето „зеленият коридор“ за хората над 65 години ще бъде изместен между 14.00 и 16.00 ч.

Общият брой на медицинския персонал, който е с положителен тест за коронавирус, е 3459. В лечебни заведения са 121, 9 от които са в интензивни отделения, обобщи той. До момента са починали 22 медицински специалисти.

Смъртността показва нивото на организация на здравната система и по-точно възможността здравната ни система да се справи с епидемията. Страните, в които смъртността е по-висока от тази в България, са Чехия, Белгия, Унгария, Словения, Полша и Хърватска. Страните, в които смъртността е близка до тази у нас, са Франция и Испания, поясни още здравният министър.

Всички области в страната вече са в червена зона. Средната заболеваемост за страната достигна 518 на 100 000. България в момента е на 14-о място по заболеваемост в Европа и на 7-о по смъртност. Тези показатели са доказателство, че системата се справя, заяви доц. Ангел Кунчев.

Натискът върху лечебните заведения в последните дни намаля, което позволи да се преразпредели потокът от пациенти, съобщи проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов“.

Тази тенденция потвърди и шефът на Спешна помощ в София д-р Георги Гелев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев