АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ ПО КУЛТУРА И МЕДИИ ОБСЪЖДА ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА РАДИОТО И ТЕЛЕВИЗИЯТА

БНТ
12.11.2020 / 07:54

Парламентарната комисия по култура и медии ще обсъжда на днешното си заседание проект за промени в Закона за радиото и телевизията. Те се налагат заради необходимостта от синхронизиране на законодателството в новите разпоредби на европейската директива за аудио-визуалните медийни услуги.

Проектът, който депутатите ще обсъждат, беше внесен от Министерски съвет на 30 октомври. Той предвижда Съветът за електронни медии да контролира и платформите за споделяне на видеоклипове, създава възможности за насърчаване на производството и разпространението на европейски произведения в услугите за видео по заявка, които трябва да имат поне 30% дял от европейското съдържание в каталога си и да гарантират видимостта на това съдържание.

Засилени са мерките за защита на децата срещу вредното съдържание в онлайн пространството, при видео по заявка и от неподходящи аудиовизуални търговски съобщения, има и разпоредби за насърчаване на медийната грамотност на гражданите от всички възрасти.

До 18 ноември е срокът за обществено обсъждане на още един проект за изменения в медийния закон, които засягат основно финансирането на Българското национално радио и Българската национална телевизия.

Този проект, качен от Министерството на културата, създаде сериозно напрежение. Заради липсващи текстове в него, свързани с управлението на обществените медии, в знак на протест генералният директор на БНР Андон Балтаков подаде оставката си и впоследствие я оттегли след настояване от работещи в общественото радио.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев